En funklende dansediamant

Den 26-årige Holly Jean Dorger blev lørdag aften udnævnt til solodanser i Den Kgl. Ballet efter sin brillante præstation i Balanchines »Tema og variationer«.

Holly Jean Dorger i en tidligere forestilling som Odette i »Svanesøen«. Foto: Costin Radu Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det har altid været et mål at blive solodanser. Man håber, at det vil ske en dag, og når det så endelig sker, er det helt fantastisk,« siger en jublende glad Holly Jean Dorger.

For efter opførelsen af Balanchines »Tema og variationer« på Gamle Scene lørdag aften gik balletmester Nikolaj Hübbe på scenen og forfremmede den 26-årige amerikanske danser fra solist til solodanser i Den Kgl. Ballet. Og publikum i salen kvitterede med lange, stående ovationer.

»Jeg var meget usikker på, hvad Nikolaj skulle til at sige, da han kom ind på scenen, og jeg blev virkelig overrasket. Følelsesmæssigt var det ligesom at være i en rutsjebane. Men det var jo alt sammen meget positivt,« siger den nye solodanser, der bl.a. fik følgende ord med på vejen af balletmesteren:

»Aftenens stjerne er en funklende danse-diamant i Den Kgl. Ballets juvelsmykke. En passioneret, fri – ja, næsten vild ballerina. Hendes umættelige appetit på dansen kombineret med hendes skarptslebne tilsynekomst på scenen gør hende til en ener af højeste karat.«

Nikolaj Hübbe har fulgt Holly Jean Dorger, siden hun som 14-årig startede på School of American Ballet i New York, hvor Hübbe dengang lejlighedsvis underviste. Da han i 2008 blev balletmester i København håndplukkede han den Balanchine-trænede danser til at komme med og blive korpsdanser i Den Kgl. Ballet.

»Det var et stort skridt og skræmmende som 18-årig at komme til et land, hvor man ikke kender nogen og ikke kan læse og forstå sproget. De tre første år var rigtig hårde. Man er ny, ung og får selvfølgelig ikke de store roller. Men jeg kastede mig ud i det hele, også Bournonville. Synk eller svøm.«

Født og opvokset i Detroit i Michigan havde Holly Jean Dorger allerede prøvet at tage et stort skridt, da hun som 14-årig flyttede fra familien for at uddanne sig i New York.

»Egentlig var det slet ikke ballet, men skotsk Highland Dancing, der var min store passion som barn. Da jeg var ti år, vandt jeg U.S. Championships. Men som 12-årig skiftede jeg spor og fokuserede for alvor på ballet.«

Som medlem af Den Kgl. Ballet har hun bl.a. danset Polyhymnia i Apollon, Prudence i »Kameliadamen«, Gamzatti i »La Bayadère« og Dugdråbe i »Nøddeknækkeren«. Efter at hun i 2013 blev udnævnt til solist, har de vigtigste partier været dobbeltrollen som Odette/Odile i »Svanesøen« og ballerinaen i »Etudes«.

»Jeg elsker udfordringer som i »Etudes«, hvor man skal få teknisk virkelig svære trin til at se lette ud.«

Den kunst viste hun også lørdag, da hun med brillant overskud dansede ballerinaen i Balanchines teknisk krævende »Tema og variationer« med solodanseren Ulrik Birkkjær som en elegant og sikker partner. Og Balanchine er og bliver Holly Jean Dorgers yndlingskoreograf.

»Det, jeg elsker ved Balachines balletter er, at det er dans uden fortælling. Jeg føler, at man virkelig ser det indre i ballerinaen, der danser, i stedet for en rolle. Det er for mig det mest ærlige udtryk, man kan have i dansen.«

Holly Jean Dorgers store drøm er at komme til at danse i Balanchines »Jewels«, mens hun i Bournonville-repertoiret drømmer om en dag at danse Teresina i »Napoli«.