En fornem formidler

Jørgen Johansen begyndte for mere end et halvt århundrede siden at skrive forbilledlige litteraturanmeldelser til Berlingske. Det gør han stadig. Heldigvis. 16. juni fylder han 75 år.

Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere

Engang for længe siden, nærmere bestemt i 1964, fik Berlingske Tidendes legendariske teater- og litteraturkritiker Jens Kistrup en god idé. Han henvendte sig til en 22 år gammel litteraturstuderende, Jørgen Johansen, og spurgte ham, om han ville skrive anmeldelser til avisen. Det ville han gerne, og det har han, der 16. juni fylder 75 år, gjort lige siden. Til glæde og berigelse for avisens læsere.

Det har dog ikke været Berlingske det hele. Det var hos Danmarks Radio, Jørgen Johansen valgte at lægge hovedparten af sin karriere, det var her, han blev fastansat i 1971. Men han betingede sig heldigvis samtidig, at han kunne bevare tilknytningen til avisen, og også en anden del af officinet nød længe godt af hans eminente pen, idet han i en årrække regelmæssigt skrev om kunstudstillinger i udlandet til Weekendavisen.

Jørgen Johansen var ansat i Danmarks Radio frem til 2009. Han var leder af diverse redaktioner og chef for Radio Kultur, og de sidste år i statsradiofonien stod han også for det populære magasinprogram Europaklip.

I alle årene producerede han programmer om litteratur, billedkunst, kulturhistorie og rejser, ligesom han i mange år var med til at tilrettelægge det alternative sportsprogram Clinch, og for sit virke som radiomand har han modtaget flere priser, bl.a. Gerlev-prisen sammen med Claus Bøje og P1-prisen sammen med Alfabet-redaktionen.

I dag producerer han programmer til netradioen d2r, hvor han for tiden sammen med Finn Slumstrup besøger sønderjyske erindringssteder.

Som forfatter debuterede Jørgen Johansen i generationsantologien »Min mave er en åkande«, der udkom i 1963. I 1966 udsendte han novellesamlingen »Plankeværk«, og han har siden skrevet og redigeret en lang række bøger, herunder debatbøger sammen med hustruen Anette Bruun Johansen og bøger om kulturdebat og litteratur, for eksempel »Virkeligheden i bevægelse« og »Fremskridtets frontløber. Om ingeniøren i dansk litteratur«.

Hans helt særlige felt er den kulturhistoriske rejseskildring, som i bøgerne »Græske udflugter«, »21 franske byer« og »Handel og vandel. En kulturhistorisk rejse mellem byer, borgere og billeder i Flandern og Nederlandene«, og de senere år har han særligt skrevet om pilgrimme og pilgrimsrejser, med vægten på den europæiske kulturhistorie. Her er det, foruden »Gyldendals bog om pilgrimme og pilgrimsrejser«, bl.a. blevet til en trilogi om den europæiske hukommelses landeveje i form af bøgerne »Vejen til Rom«, »Vejene til Santiago« og »Veje til Nidaros«.

Som Berlingskes læsere vil vide, markerer Jørgen Johansen sig her i spalterne ikke mindst inden for den lyrik, han elsker og kender bedre end de fleste. Han bevæger sig dog også hjemmevant i prosaen, og hans anmeldelser er altid, uanset genre, omhyggelige, indsigtsfulde, fornemt formidlede og sprogligt i top. Anmeldere af den kaliber er sjældne – og en gevinst for enhver seriøs litteraturredaktion. Vi takker mange gange.