En folkelig brobygger

Som frontmand i succesfulde Volbeat har Michael Poulsen bygget bro mellem heavy-rocken og den 50er-americana, han allerede fik ind i barndomshjemmet.

Volbeat koncert på Refshalvøen sidste år. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2015 er på mere end én måde et mærkeår for Michael Poulsen. Ikke nok med, at han 1. april kan fejre sin 40 års fødselsdag, det er også ti år siden, at Volbeat udsendte debutalbummet »The Strength / The Sound / The Songs«. Her hundredvis af koncerter i ind- og udland og 2,5 millioner solgte plader senere, står bandet i dag som Danmarks suverænt største musikalske eksportvare siden Aqua.

Og det er altså i høj grad Michael Poulsens fortjeneste. Det er ham, der synger, det er hans ansigt, folk kender, og det er ham, der er den musikalske hovedarkitekt bag Volbeats succesfulde sammensmeltning af højoktan heavy rock, blueset country og 50er-americana.

Måske ikke den mest oplagte blanding. Og så alligevel. For som Michael Poulsen selv har sagt, så er det som om den tunge amerikanske rock har glemt sine rødder. I Elvis Presley. I Little Richard. Og ikke mindst i Johnny Cash. Alle tre navne, som Michael Poulsen selv forguder.

Kærligheden stammer helt tilbage fra opvæksten i et arbejderklassehjem i Ringsted, hvor især faderens passion for boksning og 50er-rock ’n’ roll gjorde stort indtryk på den unge Poulsen. Men da han senere begyndte at spille musik, var det den tungere ende af rocken, der trak mest i ham. Sammen med nogle venner dannede han dødsmetalbandet Dominus, der nåede at udgive fire plader i 90erne.

Succesen kom dog først, da Poulsen dannede Volbeat, som i langt højere grad byggede bro mellem de forskellige musikalske spor i hans liv. Helt skåret ind til benet: Som hvis Metallica havde Elvis Presley som forsanger med tekster af Johnny Cash.

Det er ikke en kombination, der har været hyldet blandt smagsdommerne i den hjemlige andedam. Men det har Michael Poulsen og hans bandkammerater heldigvis set stort på. De har vidst, hvem de var, hvor de kom fra, og hvor de gerne ville hen. Og med en forbilledlig arbejdsindsats har de knoklet sig til deres succes og har i dag fat i (rock)folket i en grad, der virker helt naturstridig i en tid, hvor både den hårde rocks popularitet og pladesalget generelt har været for nedadgående i mange år.

Men Michael Poulsen kan altså noget helt særligt. Måske fordi han er en mand, man ved, hvor man har. Han er hverken bange for at møde sine fans i øjenhøjde eller at være tro mod sine rødder. Han har sine forældres navne tatoveret hen over knoerne, han blev gift med Lina i Elvis’ hus Graceland i Memphis, Tennessee, og så er han bonkammerat med bokseren Mikkel Kessler, som Volbeats største hit »A Warrior’s Call« er skrevet til. What you see, is what you get.