En fighter uden lige

De lange seje crawl-distancer var Lotte Friis’ speciale, og hun satte 21 år gammel verdensrekord i 1.500 meter fri. Nu skal hun være radiovært på P4.

Lotte Friis regnes for at være den bedste danske langdistancesvømmer nogensinde. Foto: Fabrice Cofferini/AFP Fold sammen
Læs mere

En regnvåd dag i 1992 reddede jeg min lillesøster Trine fra at drukne hjemme i haven i Blovstrød mellem Hillerød og København – og det blev i virkeligheden starten på min svømmekarriere.«

Sådan fortæller Lotte Friis i bogen »Fighteren«, der udkom i 2013. Hun var i 1992 fire år og hendes søster to år. Deres far havde hentet dem fra hhv. børnehave og vuggestue, og da de kom hjem, fandt han ud af, at han havde glemt nøglen til huset. Mens han forsøgte at finde et åbent vindue, faldt lillesøsteren i poolen, men det lykkedes Lotte at holde fast i Trine, indtil deres far kom tilbage. Efter uheldet besluttede forældrene, at børnene skulle lære at svømme, og derfor begyndte Lotte Friis som fem-årig i den lokale svømmeklub.

Det viste sig hurtigt, at hun havde både den evne, træningsvilje og fighterånd, der skal til, at klare sig i konkurrencesport.

Som otte-årig lød startskuddet til hendes første konkurrence, som ti-årig var hun – som yngste deltager – for første gang med til de danske årgangsmesterskaber, og året efter vandt hun syv østdanske og fire danske mesterskaber.

Talentet var åbenlyst. Lotte Friis er den nok bedste langdistance svømmer, Danmark har haft, og hun blev i offentligheden kendt som en – smilende – fighter af Guds nåde. Hun vandt bronze i 800 m fri ved OL i Beijing 2008. I 2009 vandt hun, som den første dansker nogensinde, VM-guld i Rom på langbane (50 m-bassin) på den samme distance. 2010 vandt hun guld i 800 m fri ved EM på langbane i Budapest samt guld i 1.500 m fri. Ved VM på langbane i 2011 i Shanghai blev hun verdensmester i 1.500 m fri.

I flere år, indtil hun i 2011 skiftede klub, var Lotte Friis en lokal kendis i Blovstrød nord for København.

Når hun trænede i den lokale svømmehal, blev der kigget og hvisket (»se, der er Lotte Friis«), og særligt pigerne i svømmeklubben så op til den 184 cm høje Lotte, der altid på bassinkanten udstrålede godt humør og i vandet trænede hårdt og målrettet.

Lotte Friis skiftede fra den lokale klub i Blovstrød til Herlev Svømning i 2011. Efter et skuffende OL i 2012 flyttede hun til Nice, hvor hun trænede med en lokal klub, og året efter trænede hun i North Baltimore Aquatic Club i USA.

I november 2014 startede hun i Gentofte Svømmeklub. Efter en fantastisk svømmekarriere stoppede hun i foråret 2017.

»For at kæmpe om medaljer, skal jeg træne omkring 30 timer om ugen. Det har jeg bare ikke lyst til mere, og så vil jeg ikke spilde hverken min eller svømmeunionens tid,« sagde hun til TV2.Hendes beslutning affødte mange positive kommentarer, bl.a. fra Dansk Svømmeunions sportschef, Lars Green Bach:

»Der er ingen tvivl om, at når man kigger på hendes karriere og opnåede resultater, har hun haft enormt stor betydning for dansk svømning. Hun har været med hele vejen og gennem ti år vist, at hun kunne holde sig på toppen i en utrolig hård sportslig disciplin som langdistancesvømning,« sagde han til Jyllands-Posten.

1. marts foretager hun et overraskende karriereskift. Hun skal sammen med Kasper Harboe være radiovært på P4-programmet, Formiddag på 4’eren.