En entertainer med sproglig virtuositet og blød satire

Selv om Eddie Skoller har måttet sande, at medie- og publikumsbevågenhed er en variabel størrelse, har han bibeholdt sin musikalske profil, sit skarpe vid, sin lune og sin selvironi – kort sagt – sin sans for at levere varen. 4. juni fylder han 70 år.

ARKIVFOTO. Eddie Skoller leverede en god portion selvironi på Hofteatret i 2010. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den internationale stil og ikke mindst det sproglige talent har fra begyndelsen af karrieren været et varemærke for sangeren, guitaristen og entertaineren Eddie Skoller.

Den selvlærte kunstner, som er født i USA og opvokset i Danmark, blev oprindeligt EDB-uddannet, og han havde fast arbejde på Bladkompagniet, da han 1. maj 1969 – sammen med sin guitar – entrede scenen i Vise-Vers-Huset i Tivoli. Med sin åbenlyse musikalitet og sine finurlige parodier var han bare overrumplende, og efter en TV-optræden en måneds tid senere kunne han definitivt sige farvel til EDB-faget.

Det var med sange som »I Middelhavet sardinen svømmer« og hans finurlige version af Tom Paxtons »What Did You Learn In School Today«, han formåede at få sproglig virtuositet og blød satire til at gå op i en højere enhed. Mere eftertænksomhed udviste han i 1970 med dansktop-hittet »En enkelt sang om frihed«, og de følgende år markerede han sig i musical-faget i »Hair« og »Jesus Christ Superstar«. Det blev også til en række pladeudgivelser, til revyer i Hjørring og til rollen som Leo Mathisen i Jesper Høms film »Take It Easy«.

Men Eddie Skoller havde dog sin kunstneriske identitet i one-man-showet, hvor han med aldrig svigtende professionalisme leverede varen. Selv om han med skarpt vid gav liv til figurer som den smart-vulgære Hugo og overklasse-drengen Claes, blev hans humor meget sjældent ondskabsfuld, ligesom den som oftest indeholdt en god portion selvironi.

I 1997 blev det dog til et alt andet end heldigt forsøg med et stort anlagt ung-med-de-unge-show på Bellevue Teatret i 1997, og Eddie Skoller vendte i 2001 og 2002 tilbage til Glassalen i Tivoli med showet »Det jeg har lyst til«, som fik pæne anmeldelser, mens interessen hos publikum blev mere og mere overskuelig.

Efterfølgende handlede mediernes omtale af Eddie Skoller mest om hans succesfulde galophest, Ready Eddie, og hans skilsmisse fra den norske sangerinde Sissel Kyrkjebø. Det forhindrede dog ikke entertaineren i at fortsætte sin karriere, nu mest ved private og ikke sjældent royale arrangementer. I 2010 blev det så til et reelt comeback, da han med showet »En tur til« tog på en turné, der kulminerede med tre aftener på Hofteatret i København. Her satte Eddie Skoller – med usvækket professionalisme – fokus på menneskelige relationer og alderdommens skavanker, lod gamle kendinge som Hugo og Claes komme på banen og bød på en overraskelse i form af prins Henriks digt »Udødelig lidenskab« tilsat egen musik.

I 2012 udkom albummet »Kærlighedens Karrusel«, hvor humor er nedtonet til fordel for eftertænksomhed så har Eddie Skoller fortsat karrieren, og udover private shows er det senest blevet til optræden i Norge, Tyrkiet og Grønland.

Eddie Skoller, der har været gift tre gange og har fem døtre, danner i dag par med stylist og forfatter Dorrit Elmquist.