En dedikeret Bournonville-pædagog

Tidligere solist i Den Kgl. Ballet, Henriette Muus, har været leder af Det Kgl. Teaters Balletskoler i provinsen og er i dag en kreativ pædagog på Balletskolen i København. 22. maj fylder hun 50 år.

Foto: Henrik Stenberg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg elsker Bournonville,« siger Henriette Muus, der er tidligere solist i Den Kgl. Ballet, hvor hun var en strålende Bournonville-danser. Hun elsker også at give Bournonvilles trin videre til en ny ung generation. Og det har hun gjort, siden hun i 1998 måtte stoppe sin aktive dansekarriere på grund af en knæskade.

Allerede samme år blev hun leder af Det Kgl. Teaters Balletskole i Holstebro og fra 2002 leder af Det Kgl. Teaters dengang nystartede balletskole i Odense. Men da det blev for besværligt at pendle mellem Odense og familien i København, valgte hun i 2006 at vende tilbage og arbejde på Kgs. Nytorv, hvor hun siden – bortset fra et lille års afbræk – har været pædagog på Balletskolen.

Her underviser hun ikke kun balletpigerne i 5. og 6. klasse, men er også coach for balletskolens Kompagni B, hvor alle eleverne i 7.-9. klasse medvirker.

»Jeg er så lykkelig for at arbejde med de unge dansere i Kompagni B. De er så modtagelige, og det er så fantastisk at se deres udvikling, og at de kan vise så mange følelser på scenen,« siger Henriette Muus, der som danser selv havde stor flair for den følelsesmæssige dimension. En evne hun nu giver videre til sine unge elever.

Selv startede hun sent på Det Kgl. Teaters Balletskole, hvor hun først blev optaget som 11-årig. Men stædighed og ambitioner gjorde hende til en af korpsets sikre dansere, og som 25-årig blev hun udnævnt til solist.

Allerede som purung tog hun publikum med storm i Birgit Cullbergs ballet »Pulcinella og Pimpinella«. Senere fulgte en perlerække af store roller. Blandt andet var hun en betagende Julie i Neumeiers »Romeo og Julie«, en temperamentsfuld Svanilda i »Coppelia« og en bedårende Olga i »Onegin«.

Hun dansede Sylfiden med en hjerteskærende sårbarhed, og hendes ynde og musikalske fraseringer gjorde hende forbilledlig i hele Bournonville-repertoiret, hvor Alexander Kølpin og Johan Kobborg var vigtige partnere.

I 1999 var hun med til at danne en ny turnerende Bournonville-gruppe, og hun har lavet lecture demonstrations og masterclasses i Bournonville over hele verden, senest hos Royal Ballet i London. Hun skal også undervise kinesiske balletbørn i Bournonville, når Kompagni B følger med Den Kgl. Ballet på turné til Kina til juni.

Henriette Muus er gift med Henrik Pedersen, der er vicedirektør for Erhvervsskolen Nordsjælland, og sammen har de datteren Helena på 14 år. Fritiden bliver gerne brugt på landet i det nye sommerhus. Og så elsker fødselaren hunde, som hun selv har to af.

Den runde fødselsdag bliver fejret med en stor fest for gamle dansekollegaer, venner og familie.

»Det skal være en tak til alle dem, der har været i mit liv – både inden for og uden for teatret,« siger Henriette Muus.