En amerikansk filmgigant

Fra et filmkunstnerisk perspektiv er Martin Scorsese som instruktør, manuskriptforfatter og filmhistoriker en af de mest betydende overhovedet.

Martin Scorsese har ikke sat tempoet ned og er involveret i mange filmprojekter. Foto: Andrew Cowie/AFP Fold sammen
Læs mere

I mere end 50 år har Martin Scorsese lavet vægtige film, der har afspejlet hans siciliansk-amerikanske rødder, den katolske kirkes begreber om skyld og soning, tro, mandighed, forbrydelse og gangsteruvæsen.

Han begyndte at skrive sig ind i filmhistorien med »Mean Streets« i 1973 som en af inderkredsen af »New Hollywood«-instruktører, der bl.a. talte så signifikante skikkelser som Steven Spielberg, George Lucas og Francis Ford Coppola.

Til hans film - listen synes næsten uendelig - hører bl.a. »Taxi Driver (1976), »Raging Bull« (1980), »The King of Comedy« (1983), »Goodfellas« (1990), »Cape Fear« (1991) og »Casino« (1995), i flere tilfælde i samarbejde med hans nære ven, Robert De Niro. På samme måde har han haft et frugtbart samarbejde med Leonardo DiCaprio, bl.a. i »Gangs of New York« (2002), »The Wolf of Wall Street« (2013) og »The Departed« for hvilken han endelig modtog den instruktør-Oscar, han så længe burde have haft. Ellers er Martin Scorsese den nulevende instruktør, der har været Oscar-nomineret flest gange.

Til hans øvrige film kan bl.a. nævnes »Shutter Island« (2010), »Hugo« (2011) og »Silence« (2016).

Alderen lader ikke til at trykke Scorsese. I august gik han i gang med optagelserne til »The Irishman«, der har Robert De Niro, Joe Pesci og Al Pacino på rollelisten.

Tidligere har han talt om en film om George Washingtons liv, »The General«, med Leonardo DiCaprio i titelrollen. Han er tilsvarende interesseret i en filmatisering af Marilynne Robinsons meget roste roman »Hjem«, og i sommer var der fremskredne planer med DiCaprio om udviklingen af en filmatisering af bogen »Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI«. Optagelserne er berammet til at begynde i foråret 2018. Så sent som i september var Scorsese og DiCaprio også i gang med at planlægge en film om den tidligere amerikanske præsident, Theodore Roosevelt.

Inden da havde han sagt ja til at stå som producer for en Batmanfilm, der fokuserer på fortællingen om, hvad der gjorde Jokeren til den figur, han er. Todd Phillips er nævnt som instruktør.

Velgørenhed bliver der også tid til. I 2010 skrev Wall Street Journal, at Scorsese aktivt støtter David Lynch’ velgørenhedsorganisation, der hjælper 10.000 krigsveteraner med deres posttraumatiske stresssyndrom ved hjælp af Transcendental Meditation.

Martin Scorsese bor i New York og er gift for femte gang. Hans første kone var Laraine Marie Brennan, sammen har de datteren Catherine. Derefter blev han i 1976 gift med Julia Cameron, de har datteren Domenica Cameron-Scorsese, sammen. Domenica er skuespiller og var bl.a. med i »Uskyldens år« og »Cape Fear«. Ægteskabet varede kun et år, derefter var Scorsese gift med skuespillerinden Isabella Rossellini fra 1979 til 1983.

Senere blev han gift med filmproducenten Barbara De Fina i 1985. Og skilt igen i 1991. Siden 1999 har Scorsese været gift med Helen Schermerhorn Morris. Også de har en datter, Francesca, sammen. Hun har medvirket i »The Departed« og »The Aviator«.