En ægte kender af ytringsfriheden

70 år Professor, dr. jur. Peter Germer har sine faste meninger om de frihedsrettigheder, vi alle har i offentlige anliggender.

Allerede guldmedaljen som stud.jur. ved Københavns Universitet 1963 mere end antydede, at Peter Germer havde noget særligt i sig. 45 års professorgerning er det blevet til med et navn og en viden inden for statsforfatningsretten, der står respekt om i ind- og udland. Bare spørg ham om ytringsfriheden under den danske grundlov – eller som de f.eks. gjorde i Nepal og Estland: Hvordan laver vi en demokratisk forfatning?

Peter Germer, der fylder 70 i morgen, supplerede sin kandidatgrad med en mastergrad på Harvard. 1973 blev året, hvor han på Aarhus Universitet tog både en opsigtsvækkende doktorgrad om Ytringsfrihedens Væsen og blev professor dér.

Udgangspunktet for ham er, at ytringsfriheden er aldeles uindskrænket i offentlige anliggender, tjenestemænds tavshedspligt eller ej. Og domstolene skal bare se at vise mod, når godtfolk med planloven i hånden søger at løfte den over Grundloven. For det er, som om domsmagten har den helt forældede opfattelse af demokratiet, at Folketingets flertal altid har ret. Bogholderjura kalder han det. Meningen med Grundlovens frihedsrettigheder er netop at sætte grænser for lovgivningsmagten.

Peter Germer gør ikke meget væsen af sig. Hans biografi i den Blå Bog er en af de allermest beskedne, og han bruger kun selv ytringsmulighederne sparsomt, men når han melder ud, er det med vægt. Som når der ved valgkampe lægges hindringer i vejen for omdeling af politiske flyvetidsskrifter på offentlig gade: Den omdeling kan f.eks. ikke forbydes, fordi den forurener gaderne med henkastning af papir, fastslår han, fordi renholdelse i denne forbindelse er uvæsentlig.

Når spirende demokratier har bedt Danmark om hjælp til at få en forfatning, har Peter Germer ofte været på farten. Til Nepal, Kazakhstan og Estland, hvor hans holdninger er indgået i de intense, politiske grundlovsdebatter i disse lande.

Tusinder af studerende har gennem årene suget hans viden og udlægninger til sig i magtens rugekasse, som scient.pol.-studiet kaldes – en af dem hed Frederik, kronprins af Danmark, der blev kandidat i 1995 – og sikkert nok har lært en del om ytringsfrihed, især andres.

Peter Germer er en flittig pendler mellem landets to største byer, idet han har opretholdt sin bopæl i København sammen med sin viv gennem 47 år. Det er indehaveren af en af landets mest kendte stemmer, den sprogprisbelønnede Marianne Germer, en af guldstemmerne fra P 1 og DR TV – og som i øvrigt har lagt stemme til Frøken Klokken.