En ægte borgerlig

70 år: Rolf Bagger er en af de få danske forfattere, der har haft mod til at bekende sig til en borgerlig ideologi.

Forfatteren Rolf Bagger i naturen nær hjemmet ved Hirtshals. Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

Da Weekendavisen kort tid efter den borgerlige regerings tiltræden prøvede at finde nogle rigtige borgerlige forfattere, viste det sig at være stort set umuligt. Avisens litteraturredaktør Klaus Wivel måtte sørgmodigt fastslå, at danske forfattere mente, at man med Anders Fogh Rasmussen havde fået en ny Pinochetm og hadet til den borgerlige regerings-junta boblede i forfattermiljøerne. Han kunne dog komme i tanke om enkelte, der forsøgte at slippe godt fra at kalde sig borgerlige, og en af de få var Rolf Bagger.

Det var ikke dårligt husket, for Rolf Bagger er faktisk en af de få danske forfattere, der har haft mod til at bekende sig til en borgerlig ideologi. Når han nu bliver 70 år, kan han se tilbage på mange års indsats på den offentlige scene, hvor han med konsekvens har fægtet for sine synspunkter. Til tider har han været med til at skubbe polemisk til det klaustrofobiske forfattermiljø, som da han i 2003, efter at være blevet udnævnt til medlem af Statens Kunstfonds repræsentantskab, kritiserede Kunstfondens Litterære Tremandsudvalg for at være nepotistisk i sin uddeling. Det tog man ham meget ilde op i litterære kredse.

Samtidig blev Rolf Bagger af ministeren udnævnt til medlem af bestyrelsen i Danmarks Radio og læsere af Berlingske Tidende kunne i sidste uge på debatsiderne konstatere, at den periode ikke var en ubetinget fornøjelse, bl.a. fordi Rolf Bagger og resten af bestyrelsen ikke blev orienteret om, hvad der foregår i institutionen, når man skulle skaffe sig af med ledende medarbejdere.

Rolf Bagger er født på Frederiks­berg og efter universitetsuddannelse gik han ind i militæret, hvor han blev premierløjtnant af reserven. Så kaldte journalistikken, og han blev medarbejder ved BT og senere ved Weekendavisen. Han fortsatte som radioanmelder og kommentator ved Berlingske Tiden­de.

Ved siden af sin litterære produktion har Rolf Bagger altid været aktiv i det offentlige liv, hvor han blev medlem af Det Etiske Råd, Statens Kunstfonds Repræsentantskab, Statens Kunstråds Repræsentantskab og til sidst altså også Danmarks Radioes bestyrelse.

Men det er først og fremmest som skønlitterær forfatter, at Rolf Bagger har sat sine spor. Han debuterede i 1959 og i de næste par årtier skrev han en række romaner som f.eks. »Fremmed By« (1963), »14 dage i oktober« (1964), »Pouls død« (1974), »Levende og døde« (1982), »Helenes bog« (1987) og »Et ordentligt menneske« (2001). Og det var blot et mindre pluk af Baggers produktion. En række af bøgerne er illustreret af grafikeren Sofie Bagger, der er Rolf Baggers hustru,.

Bagger har i to romaner, nemlig »Mellem År og dag« (1993) og »Et ordentligt mennske« (2001) skildret de skjulte sider af livet blandt almindelige mennesker i Velfærdsdanmark. Men har også grebet til mere eksotiske emner som en dansk jødisk familie i 1980erne, fanget mellem Mellemøstkrise og terrorisme, som han skildrede det i romantrilogien »Levende og døde«, »Det åbne rum« og »Helenes bog«.

I 1983 sagde ægteparret Bagger farvel til hovedstaden og flyttede til Hirtshals, hvor de nyder klitterne i Vendsyssel langt væk fra hovedstadens små litterære cirkler og bestyrelsen i Danmarks Radio.