Embedsmanden kom ud i virkeligheden

Per Bremer Rasmussen tog springet fra højt placeret embedsmand til en lederstiling i den branche, han beskæftigede sig med.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overskriften på Per Bremer Rasmussens fødselsdagsportræt i anledning af, at han fylder 60 år 28. juli er, at han tog et stort spring fra embedsmand til direktør i den branche, han beskæftigede sig med. Den type karriereskift vækker altid opmærksomhed, som da senest direktør i Finanstilsynet, Jan Parner, skiftede job til Finansrådet.

Per Bremer Rasmussen tog på en mission for åbenhed og gennemsigtighed, da han kom til brancheforeningen Forsikring & Pension som adm. direktør i 2005. Det har vist sig at være en svær mission i en branche med en lang tradition for at drive sine utroligt komplicerede forretninger i fred for en uforstående omverden. Retfærdigvis skal det siges, at især pensions- og livsforsikringsdele af forsikringsbranchen bygger på noget af den mest komplicerede matematik i kongeriget, så det var ikke en let opgave at skabe pædagogisk gennemsigtighed.

Men som finansdirektør i Økonomi- og Erhvervsministeriet havde Per Bremer Rasmussen været pennefører på den såkaldte Bremer-rapport om lige præcis behovet for åbenhed og gennemsigtighed i branchen. Og han tiltrådte stillingen med målet at skaffe størst mulig åbenhed og gennemsigtighed i forsikrings- og pensionsbranchen – ud fra en filosofi om, at det er til gavn både for forbrugerne, branchen og samfundet, når forbrugerne forstår mest muligt.

Per Bremer Rasmussen kan glæde sig over, at internationale analytikere kalder den danske forsikrings- og pensionsbranche førende på verdensplan, når det drejer sig om at stille forbrugerværktøjer til rådighed. Det er også rigtigt, at ForsikringsGuiden.dk, Pensionsinfo.dk og Fakta om pension er webværktøjer, som få – om overhovedet nogen – finansforbrugere i andre lande har adgang til.

At Per Bremer Rasmussen så jævnligt må stå på mål over for umættelige danske journalister, der stadig kan få øje på forbedringer i åbenheden og gennemsigtigheden, er en anden sag. For det er ikke en klasse fuld af artige elever, han står over for, når han holder bestyrelsesmøder med direktørerne fra forsikrings- og pensionsbranchen. De forbeholder sig retten til langt hen ad vejen at gøre tingene på deres egen måde.

Per Bremers karriere omfatter en stilling som kontorchef i Den Danske Bank, hvorfra han i 1993 rykkede til Finansministeriet som kontorchef. Fra 1997 var han afdelingschef i Økonomiministeriet, og i 2001 blev han udnævnt til finansdirektør i Økonomi- og Erhvervsministeriet.

Undervejs har han beskæftiget sig med strukturpolitik, international økonomi og kapitalmarkedsforhold, økonomiske analyser og modeller samt finansielle forhold generelt. Og han var en af de første, der kunne sætte tal på, hvad nej’et til ØMUen kostede samt betydningen af indvandringen.

Per Bremer Rasmussen er cand.polit. af uddannelse og har gennemført studier på University of Pennsylvania. Han bor i Nivå med børnene Emma og Johan, og fritiden fyldes blandt andet med sejlads, fodbold, musik og gode bøger.