Elegant general og statsmand

Colin Powell har både været fire-stjernet general og USAs udenrigsminister. Han har tjent under republikanske præsidenter, men støttede – med forbehold – Barack Obama og senest Hillary Clinton.

Colin Powell var USAs udenrigsminister (2000-2005) under præsident George W. Bush. Foto: Brendan Smialowski Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I september sidste år – midt under præsidentvalgkampen i USA – blev det afsløret, at Colin Powell i en række emails havde betegnet Donald Trump som en »skamplet for nationen« og en »international paria«.

Ordene var ikke just valgt med den diplomatiske finesse, som man kunne forvente af en mand, der i fire år (2000-2005) var USAs udenrigsminister, men formuleringerne var heller ikke beregnet til udvortes brug.

Colin Powell, der 5. april bliver 80 år, er enestående i både militær og politisk sammenhæng. Da han 20. januar 2001 blev indsat som udenrigsminister i George W. Bushs regering, var han som fire-stjernet general den højest rangerende afro-amerikaner i forsvarsstaben i USAs historie, og han var også den første afro-amerikanske udenrigsminister.

Ekspert: Amerikanerne lytter til Colin Powell

Colin Powell, der er søn af immigranter fra Jamaica og vokset op i det berygtede South Bronx i New York, var professionel soldat i 35 år, og både som regerings-rådgiver, bl.a. sikkerhedsrådgiver under Ronald Reagan, udenrigsminister og officer, håndterede han et utal af kriser, bl.a. i krigen i Vietnam, invasionen i Grenada, luftangrebet på Libyen og Operation Desertstorm i Golf-krigen. Som udenrigsminister lærte verdensoffentligheden den sympatiske amerikaner at kende som en smidig, diplomatisk og besindig mand, der langtfra var nogen militær hardliner, og bl.a. derfor vakte hans ord om USAs nuværende præsident også temmelig meget opsigt.

Da Colin Powell som udenrigsminister i 2004 besøgte København for at diskutere krigen i Irak med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, tog han sig bl.a. tid til at besøge Frederiksberg Gymnasium og diskutere med eleverne. Den daværende udenrigsminister, Per Stig Møller, mødte ham bl.a. ved denne lejlighed.

»Colin Powell var elegant og eftertænksom og ingen militær høg. Der var derfor over alt stor tillid til hans vurderinger, råd og refleksioner, og lige netop derfor var han selv dybt skuffet over, at hans tale om Iraks masseødelæggelsesvåben i FNs Sikkerhedsråd viste sig ikke at holde vand (Irak havde ingen masseødelæggelsesvåben, red.) Han var åben for dialog og gode argumenter. Derfor var det netop med ham, at Grønland/Danmark i 2004 kunne indgå Igaliko-aftalen om Thule og det fortsatte samarbejde.

Som udenrigsminister fik han stor indflydelse ved at sætte arbejdet for fred i Mellemøsten højt på den amerikanske dagsorden. Hans militære doktrin blev hverken fulgt af forsvarsminister Rumsfeld eller præsident Obama. Begge burde nok have set lidt nærmere på den,« siger Per Stig Møller med henvisning til den såkaldte Powell Doktrin, som bl.a. går ud på grundigt at analysere mål og nationale interesser, inden man bruger militær magt i en konflikt, at have en klar exit-strategi og vurdere konsekvenserne af militær intervention.

Powell er erklæret republikaner, men en liberal en af slagsen. Han blev nævnt som et muligt medlem af Barack Obamas regering, og han støttede – med forbehold – Hillary Clinton under den seneste præsidentvalgkamp.