Eksil, musik og Gloria

Gloria Estefan er en af latin-poppens dronninger. Hun er født i Havana i en familie, som flygtede til USA, da Fidel Castro i 1959 gennemførte en kommunistisk revolution.

Gloria Estefan. Foto: Ramon de la Rocha Fold sammen
Læs mere
Foto: Ramon de la Rocha

Den cubansk-amerikanske Gloria Estefan er et af latin-poppens største navne og et eksempel på den type stålsatte cubanske flygtninge, der har arbejdet sig op i toppen af det amerikanske samfund.

»I USA får man succes, hvis man tror på sig selv, er målrettet og ihærdig,« har hun udtalt.

Musikalsk havde hun sin blomstringstid i 80erne og 90erne, hvor hun med numre som »Conga« (gennembrudshittet fra 1985), »Mi Tierra«, »Hot Summer Nights« (som var musikalsk baggrund i filmen »Top Gun«) og »Into the Light« satte gang i dansegulve over hele verden. Hun er, kan man mene, bedst når hun slipper den maskinelle 80er- 90er-pop og musikalsk giver sig hen til sine caribiske rødder og synger på spansk.

Gloria Estefan, der er født i Havana på Cuba, flygtede til Florida med sin familie i 1959, da Fidel Castro havde overtaget magten. Hendes far havde været soldat og livvagt for den cubanske diktator Bastias hustru, og i USA meldte han sig til hæren og kæmpede i Vietnam. I 1961 var han en del af den gruppe af eksil-cubanere, der støttet af CIA dannede en hær og forgæves forsøgte at vælte Fidel Castro ved invasionen i Svinebugten.

Efter deltagelse i Vietnamkrigen blev Gloria Estefans far syg, men hendes mor arbejdede som lærer. Gloria Estefan selv kom på college og læste psykologi og fransk, som hun afsluttede med en BA.

Hun har ikke lagt skjult på, at hun havde det svært i teenage-årene.

»Jeg var tyk. Jeg var genert. Jeg havde store øjenbryn og hår over hele kroppen. De år var den rene tortur,« har hun udtalt.

Gloria Estefan begyndte sin musikalske karriere som sanger i Miami Sound Machine i midten af 70erne, og det var her hun mødte Emelio Estefan, som hun blev gift med i 1978. Han var leder af bandet og blev senere hendes manager, da hun i 1989 gik solo. »Han var min første og eneste kæreste,« har hun sagt. De to har fulgt hinanden siden. I kærlighed og business. De har to børn, en søn og en datter. Ud- over musik-forretningen driver de sammen bl.a. en restaurant-kæde, to hoteller og er medejere af et fodboldhold, Miami Dophins. Deres formue anslås til at ligge på mellem 500 og 700 mio. dollars.

Gloria Estefan fik amerikansk statsborgerskab i 1974, og som de fleste amerikanere med cubanske rødder afskyr hun styret i sit fødeland. Hun har været med til at arrangere en demonstration i Little Havana i Miami til fordel for Las Damas de Blanco i Cuba, Kvinderne i hvidt, som er mødre og hustruer til fængslede dessidenter på Cuba, og på andre måder støttet den cubanske sag.

»Som immigrant værdsætter jeg frihedsrettighederne langt mere end gennemsnitsamerikanerne her i USA. Tavshed er en af moralens store fjender. Jeg ønsker ikke en gentagelse af vores historiske fejltagelser,« har hun sagt.

Gloria og Emelio Estefan blev i november 2015 af præsident Barack Obama i Det Hvide Hus dekoreret med den amerikanske orden, Presidential Medal of Freedom.