Dynastiets dynamo

Saxofonisten Benjamin Koppel, der er kendt for sit glødende og virtuose spil, er en vidtfavnende og initiativrig kunstner, der har markeret sig stærkt – såvel lokalt som internationalt. 21. februar fylder han 40 år.

Foto: Kirstine Lykkeberg Thomsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det var slet ikke, fordi mine forældre havde ambitioner på vores vegne. På den anden side var det nok sværere at blive noget andet end musiker, fordi musikken var over det hele – hele tiden. Da jeg havde siddet og hamret familien døve på pander og gryder, sørgede de for, at jeg fik et trommesæt og en god lærer i stedet for at bede mig om at holde op.«

Sådan udtalte Benjamin Koppel sig for nogle år siden til Weekendavisen, og sandt er det da, at når man er født ind i et af det 20. århundredes mest signifikante og alsidige musik-dynastier og selv går musikvejen, så kan det ligne pression eller forpligtelse. Men enhver, der har oplevet Benjamin Koppels saxofonspil og/eller hans øvrige foretagsomhed, vil være overbevist om, at han selvfølgelig skal beskæftige sig med musik.

Efter føromtalte trommesæt fik Benjamin Koppel tidligt et godt greb om altsaxofonen, og allerede som 15-årig var han medstifter af soul/rock-orkestret Tournesoul, der i 1990 vandt guldmedalje i Berlingske Tidendes Rytmiske Musikkonkurrence. Og efter et halvt år på Rytmisk Musikkonservatorium og studier i New York hos den cubanske saxofonist Paquito d’Rivera skabte Benjamin Koppel i 1995 sammen med sin fætter, pianisten Nikolaj Koppel, ensemblet Mad Cows Sing, som bevægede sig i krydsfeltet mellem klassisk og rytmisk musik.

I 2000 dannede saxofonisten sit pladeselskab, Cowbell Music, hvis første udgivelse var med den trio, han har med percussionisten Jacob Andersen og sin far, organisten Anders Koppel. Og siden har selskabet udsendt mere end 50 CDer. Benjamin Koppel har endvidere komponeret mere end 200 værker for både klassiske og rytmiske solister og ensembler samt til film og teater, og han har optrådt og indspillet i talrige konstellationer overalt i verden. Han har været solist i flere af sin fars værker, har jævnligt optrådt med sin søster, sangerinden Marie Carmen Koppel, og fra 2002 haft et kontinuerligt samarbejde med sangerinden Alberte Winding.

Benjamin Koppel, der først og fremmest kendes for sit glødende og virtuose spil på altsaxofon, spiller også på andre saxofontyper, herunder verdens første mezzosopransaxofon. Og der er mange lighedspunkter mellem saxofonistens ekspressive spillestil og hans uophørlige initiativer. Ja, mange vil huske det postyr, han i 2010 skabte, da han søsatte sin »Valby Summer Jazz« som en underafdeling af Copenhagen Jazz Festival – med mange hårde ord til sidstnævnte institution. Senere er det blevet til forbrødring, og bistået af fremtrædende danske og internationale musikkunstnere sørger Benjamin Koppel – nu både sommer og vinter – for en festival, der sætter hans hjemstavn, Valby, på det kulturelle verdenskort.