DRs ex-general

Tidligere generaldirektør Hans Jørgen Jensen var næsten 40 år i Danmarks Radio.

hans jørgen jensen Fold sammen
Læs mere

Gennem knap 40 år var Hans Jørgen Jensen som nyhedschef, programredaktør og generaldirektør en overordentlig synlig leder i Danmarks Radio. I morgen fylder han 85 år.

Han blev allerede i 1956 ansat i Statsradiofoniens fjernsynsafdeling og satte gennem årtier sit præg på mediets altovervældende sejrsgang. Og selv nåede hans karriere til generaldirektørens kontor på 14. etage.

Han gennemgik en journalistisk mesterlære i den socialdemokratiske presse rundt om i landet, og 28 år gammel blev han chef for den nyoprettede TV-aktualitetsafdeling, hvor han skulle opbygge en TV-avis fra bunden med 16 nyansatte journalister. Det krævede en chef, der kunne stå fast i stormvejr, for ballade blev der, da konceptet med oplæste nyheder slap ud i offentligheden.

Men det viste sig, at institutionen havde fået en førerhund med de lederegenskaber, der skal til for at gebærde sig i krydsfeltet mellem politikere, embedsmænd og fagforeningsrepræsentanter.

Han blev almindeligvis betragtet som »fræk som en slagterhund« og alt andet end konfliktsky, men med en afvæbnende humor og en betydelig personlig udstråling formåede han, at samle folk omkring sig i et frugtbart arbejdsfællesskab.

I 1976 blev han programdirektør for radio og TV, og en halv snes år senere blev han udnævnt til generaldirektør. Efter otte år i chefstolen havde han fået nok. Uden at smække med døren forlod han institutionen, han havde tjent i 38 år.

Noget passivt otium har der ikke været tale om. I en halv snes år var han som formand for Vestsjællands Kunstmuseums bestyrelse engageret i et ambitiøst Henning Larsen-tegnet museumsprojekt ved Sorø. Det blev aldrig til noget, hvorimod det i 2008 lykkedes at afslutte byggeriet af det nye Fuglsang Kunstmuseum på Lolland. I slutningen af 1990erne var han formand for Landsforeningen Ældre Sagen.

Han har nu været pensionist fra Danmarks Radio i 22 år og lever et efter omstændighederne ganske virksomt liv med motion for sjæl og legeme, i have, på rejser, med bøger, på kondicykel, på Folkeuniversitetet - og med korsang. Og så undres han undertiden over, hvad DRs public-service-begreb i vore dage synes at kunne rumme.