Diplomatisk blæksprutte i uniform

Ambassadør Jette Nordam har som multitaskende problemløser lyst op blandt en mur af mænd i mørke habitter. 6. januar fylder hun 60 år.

Ambassadør Jette Nordam.   Foto: Lars Grundwald Fold sammen
Læs mere

Der er altid brug for en blæksprutte på kontoret. Til at arkivere, kopiere og i øvrigt gå til hånde. Som sådan virkede Jette Nordam i 1970erne i et studenterjob i Udenrigsministeriet, da hun læste jura. Og fik en erfaring til senere, da hun blev den højest placerede blæksprutte i kongeriget. I uniform!

Med et år på Europakollegiet i Brügge blev Asiatisk Plads affyringsrampen for en funklende karriere i udenrigstjenesten, hvor Jette Nordam, nu 60 år, har sat sine stilethæle på udfordrende poster, indtil hun i 2013 blev ambassadør i Finland, »mit bedste job hidtil«.

Det skal lige med, at hun fandt sin mage i udenrigstjenesten, hendes kontorchef Steffen Smidt. De giftede sig på rådhuset på Kings Road i London under hendes første udstationering.

I Bruxelles brød hun muren af mørke jakkesæt med hankønsvæsner i NATOs politiske sekretariat, hvor hun i seks år lyste op som kontorchef, den første kvinde på så høj en post.

»At være chef for udenlandske kolleger var både udfordrende og givende – og det i et miljø, hvor ideerne fødes. Mit næstbedste job«, siger hun. Der har ry som handlekraftig, uddelegerende problemløser med pulserende humor samt forsigtig brug af ironi mod alle andre end briter og danske.

Hjemme ventede stillingen som protokolchef, departementets multitaskende blæksprutte. Her skal man varetage forbindelsen i stort og småt til alle udenlandske diplomater – fra audiens og kur hos regenten til manglende betaling af p-bøder - og stå for modtagelsen af statsoverhoveder. Det krævede sit under Cop 15-mødet, hvor alverdens dignitarer arriverede på kort tid i egne jet. Og hvor protokolchefen skulle sikre, at Mugabe ikke fik Dronningen til bords.

»Det pudsige er, at kun to i hele ministeriet skal have gallauniform, departementschefen og protokolchefen, andre må godt. For egen regning. Da der ikke i beholdningen fandtes uniform til en kvinde, måtte jeg selv designe en og få den syet i mørkeblåt hos Seifert. Med kort og lang nederdel samt bukser. Jeg kunne godt lide at krybe i den - så længe det varede.«

Jette Nordam trives i Helsinki, hvor hun er den 20. ambassadør i den smukke residens fra 1922.

»Finsk venlighed og imødekommenhed over for danske er unik. Finnerne har ikke glemt de 4.000 børn, som danske familier modtog til pleje og rekreation i krigsårene. Jeg har kontakt med en del af dem.«

Hvorledes med det finske sprog?

»Ha, ja det har jeg opgivet som talesprog og klarer det fint på engelsk eller svensk.«

Her skal ind, at gemalen Steffen Smidt er et godt navn at bruge i det finske. Han var chef for den EF-delegation, som i 90erne forhandlede med finnerne om deres optagelse i EU. Og ham har de ej glemt.

Ambassadør Steffen Smidt har passet sin karriere parallelt med hustruens, og det har krævet fleksibilitet fra begge sider og positivitet fra ministeriet. Pt. har han som »ledsagende ægtefælle i Helsinki« også et pendlende halvtidsjob hos WTO i Geneve.

Efter juleferie med familie og venner i sommerhuset i Tisvildeleje bilede parret i weekenden tilbage til Helsinki og går i morgen på »trettondedagen« (helligtrekongersdag ) alene ud at spise - for til sommer at holde stor fest med sølvbrylluip og parrets tilsammen 130 års fødselsdag.

Fremtiden?

»Jeg ved ikke, hvad der venter mig i tjenesten – jeg er klar. Og det er jeg også til at prøve en gammel lyst igen. Sammen med min mand at finde vore inliners frem og tage en tur på asfalten i forårssolen.«