Diplomatiets allerbedste Skytte

Poul Skytte Christoffersen har tjent DK og EU yderst fortræffeligt som navigerende ambassadør både her og der og udlånt til betroede poster.

Tidligere ambassadør Poul Skytte Christoffersen.    Foto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere

Der er dem, der kan skrive EUs historie – og så ambassadør Poul Skytte Christoffersen, som i årtier med kløgt har navigeret os gennem og formet den europæiske proces. Til gavn for både EU og DK.

Skytte, som er hans nom de guerre, passerer de 70 år i morgen som aktiv pensionist og stadig glad europæer med EU-bacillen i blodet, men også betænkelig med hensyn til samhørigheden – den uløste flygtningekrise – og bekymret efter det danske nej ved folkeafstemningen:

»Det bliver meget svært, måske umuligt, at få en dansk aftale forhandlet hjem.« Skytte ved, hvad han taler om som mangeårig mester i at hjælpe politikere i det komplicerede samarbejdsklima i Bruxelles.

Det kunne lokke allerede i polit-studietiden på KU. Han sluttede den på Europakollegiet i Brügge, hvor han skrev sit speciale færdigt og mødte sin italienske medstuderende, økonomen Rosa Anna Lanzillotta. De blev gift, da han fik job i Udenrigsministeriet og har fulgtes ad siden. Med fransk hjemmesprog, det de brugte i forelskelsens første timer.

De anduvede Bruxelles første gang i 1977 og her opnåede Skytte med tiden at blive kaldt en sherpa – den som bærer de tunge byrder og giver råd om vejen op. Han laver benarbejdet og lægger strategien.

Skytte blev udlånt til i 15 år at være kabinetschef for Ministerrådets danske generalsekretær Niels Ersbøll og fortsatte som dansk EU-ambassadør, hvor han blev den krumtap, som i 2002 fik Anders Fogh Rasmussens meget roste formandskab til at virke så excellent ved østudvidelsen.

Mens andre leger påfuglehanner, er Poul Skytte den stilfærdige, der gør meget lidt ud af sig selv. Som vi husker fra TV-filmen om de dramatiske dage i København, da Skytte før arbejdsmiddagen i Bella-Centret forvirredes over bordplanen: Skal udenrigsministeren ikke sidde ved statsministeren? Nej, jeg vil gerne, at du sidder her – det behøver jeg altså, svarede Anders Fogh.

Et eventyr

Efter de hektiske dage var det ikke så morsomt at blive ambassadør i Rom, men den europæiske sjæl blev glad, da Mariann Fischer Boel havde brug for ham som kabinetschef i Bruxelles. Og så blev han igen udlånt som højre hånd for den nye EU-udenrigsminister, Catherine Ashton.

Poul Skytte er om nogen forsvarer af det danske samfunds muligheder i EU – hans livsbane er selv et lille H.C. Andersensk eventyr. Ni måneder efter Befrielsen kom han til verden i de fynske alper i Haastrup – og tog som pedellens søn lærdom til sig i landsbyskolen. Ikke hver dag, men kun hver anden, for sådan var det dengang dér. I træsko. Og papirløs – for de små skrev med griffel på tavler og sad flere årgange i hver klasse. Man lærte noget. Hovedregning, salmevers og det hele. På byskolen i Fåborg gjorde han indtryk. Ved hjælp af støttemidler – ellers var der ikke råd – kom han på Sorø Akademi og verden åbnedes for studenten fra de små kår. »Som et produkt af det danske velfærdssamfund,« siger han selv.

EU-hjertet banker stadig – som nyudnævnt medlem af regeringens implementeringsråd, som formand for to tænketanke, Europa i København, og European Policy Centre i Bruxelles samt som rådgiver for rådgiverne i PR-virksomheden cabinetDN i Bruxelles.

Selvfølgelig skal de 70 år markeres – i morgen hjemme i Bruxelles med familien, tre voksne børn med hustruer og to børnebørn og siden i forskellige fora i Bruxelles og København.