Det var en yndig tid

Dødsfald. Sangerinden Katy Bødtger, der havde et væld af hits, er død i en alder af 84 år.

Sangeren Katy Bødtger er død 84 år gammel. Foto: Aage Sørensen/Scanpix 2017
Læs mere
Fold sammen

Katy Bødtger kunne se tilbage på en lang populærmusikalsk karriere, der begyndte med Fiskerpigens sang.

I 1960 vandt hun Dansk Melodi Grand Prix med sangen Det var en yndig tid. Og det må have været hendes ubestrideligt smukke og klare sangstemme, som juryen faldt for, for det var ret beset Otto Brandenburg, der havde den bedste sang med To lys på et bord. Men Katy Bødtger vandt og flere grammofonudgivelser ventede, bl.a. i London, hvor hun sammen med Edmundo Ros indsang In My Island og sangen blev fast indslag i radiens ønskeprogrammer.

Katy Bødtger var født på Nørrebro og blev optaget i Danmarks Radios Pigekor, men forlod folkeskolens 7. klasse for først at arbejde i en parfumeforretning og dernæst udvandrede hun til Canada. Da hun var kommet hjem igen, gik hun til sangundervisning hos Johannes Wahl, og gennem ham blev pladeselskabet Nordisk Polyphon opmærksom på pigen med den dejlige stemme, og de lod hende indspille Fiskerpigens sang, som solgte over 100.000 plader.

»Hvor bølgen ruller og hvor stormen suser, der står en hytte på den øde strand. Hvor mørke klitter strækker sig langs kysten, der er mit hjem, der er mit barndomshjem,« lød den smukke stemme i tusindvis af hjem over det ganske land, og øjnene blev blanke.

I 1963 havde operette-filmen »Frøken Nitouche« premiere med Dirch Passer og Lone Hertz øverst på plakaten. Filmen blev en kolossal succes. Dirch Passer var manisk veloplagt, og Lone Hertz var bedårende dejlig, bl.a. i Grenadérvisen, der slet ikke er en vise, men en showstopper af et musical-hit. »Sagen er den, sagen er den, at vor ven var støbt af tin« galopperede Dirch og Lone hen over biograflærredet.

Frk. Hertz var yndig og dygtig, men synge kunne hun ikke, og kikkede man nøje efter i rulleteksterne, stod der da også, at Lone Hertz’ parti blev sunget af Katy Bødtger.

»Lille sorte stær, er din mama her? Fløj hun sin vej langt væk fra dig?«

Allerede for 40 år siden, da Katy Bødtger var midt i livet, toppede hun igen hitlisterne i Danmark med en forglemmelig popsang om en lille fugl, der var blevet forældreløs. Omkvædet var et kvidrende »tjirpy tjirpy tjeep tjeep«. Her kunne udenforstående godt blive en smule desorienterede, for på nogenlunde samme tid sang selv Keld Heick en sang, hvor teksten lød: »Tjing tjang gullie gullie gullie«. Og også i dag virker det måske ikke helt klart, hvilken del af musiklivet, der dengang mere eller mindre permanent var på euforiserende stoffer, men både Katy og Keld befandt sig i den absolut pæne ende af musiklivet - og blev der.

Senere i 1970erne indledte Katy Bødtger også et frugtbart samarbejde med Danmarks lurpakstemplede smørstemme, Gustav Winckler, og parret var bl.a. faste solister med kapelmester Svend Lundvigs orkester hver lørdag aften i radioudsendelserne, Palmehaven.

»Gem et lille smil, til det bli’r gråvejr,« croo-nede Gusse, og Katy trykkede den af med »Så går vi til enkebal«.

I 1980erne fokuserede hun på det åndelige og indspillede flere plader med danske salmer. Senere har Katy Bødtger givet kirkekoncerter rundt om i landet, optrådt i forsamlingshuse og på plejehjem.

I 2005 udsendtes tre CDer i boks med titlen »Blå viol« med Katy Bødtgers mest kendte indspilninger, og vi lyttede og bifaldt: Det var en yndig tid.