Det logiske valg til landstræner

Aktuelt portræt. Kombinationen af erfaring og personlighed gjorde Nikolaj Jacobsen til det oplagte valg til at overtage herrehåndboldlandsholdet.

Nikolaj Jacobsen har været træner for Rhein-Neckar Löwen, nu skal han træne herrelandsholdet i håndbold. Foto Piotr Polak/EPA Fold sammen
Læs mere

Når håndboldherrerne fredag 13. januar spiller deres første kamp ved VM i Frankrig, er det stadig islandske Gudmundur Gudmundsson, der står på sidelinjen. Men fra næste sommer kommer der et nyt – omend velkendt – ansigt i spidsen for OL-guldvinderne. Det sker, når Nikolaj Jacobsen overtager ansvaret.

At det blev netop ham, der i november sidste år fik jobbet som ny landstræner, var ingen overraskelse. Tværtimod. Den tidligere landsholdsspiller og nuværende træner i bundesligaklubben Rhein-Neckar Löwen var det indlysende valg.

»Vi fik den træner, vi stræbte efter,« konstaterede Dansk Håndbold Forbunds generalsekretær. Morten Stig Christensen, der også var manden, der fik landet kontrakten med Nikolaj Jacobsen.

Samtlige eksperter syntes også at være enige om, at det var det optimale valg. Eneste umiddelbare knast var, at Nikolaj Jacobsen stadig er på kontrakt med sin tyske klub, når han tiltræder landstrænerjobbet. Det er han frem til sommeren 2019, men fordi DHF vurderede, at han var den bedste til opgaven, var man også villig til at gå på kompromis med egne principper om, at en landstræner ikke også kan være klubtræner.

Ville blive i sportens verden

Som spiller huserede Nikolaj Jacobsen på fløjen, hvor især fynske GOG og senere tyske THW Kiel fik glæde af hans sublime teknik. Det var også de klubber, han vandt en stribe titler med, mens det på landsholdet aldrig lykkedes at hente metal. Med 15 mål har han dog stadig scoringsrekorden for herrer i en enkelt kamp og nåede i alt 148 landskampe.

Da tiden på banen lakkede mod enden, flirtede han med tanken om at læse til lærer. Intentionen var aldrig at blive folkeskolelærer. Temperamentet var alt for voldsomt til at kunne tackle en 3. klasse. Det var han helt på det rene med. I stedet ville han bruge kvalifikationerne på f.eks. et håndbold-college – og i hvert fald blive i sportens verden. Og det blev han. Først som spillende assistenttræner i Viborg, siden som assistenttræner i BSV, indtil han i 2012 overtog trænerjobbet i Aalborg Håndbold, som han vandt det danske mesterskab med i 2014. Derefter gik turen igen til Tyskland og altså Rhein-Neckar Löwen, hvor han pudsigt nok også efterfulgte Gudmundur Gudmundsson, og som i første sæson under Jacobsens ledelse vandt sølv og sidste år guld.

Det er altså en træner med solid erfaring fra øverste hylde, der overtager de danske herrer, ligesom han kender spillerne både fra bundesligaen, hvor mange af dem spiller, og via sin rolle som TV-ekspert. Og nok kan han være en hidsigprop på sidelinjen, men han er også kendt for at have let til smil og være i stand til at blande rollen som chef og ven. Næste opgave bliver så at vinde de medaljer med landsholdet, som han aldrig vandt som spiller.