Det går så Grueligt godt

Anna Grue nåede bl.a. at være chefredaktør, få tre børn og starte tre magasiner, inden hun i 2005 debuterede som romanforfatter. Siden har hun skrevet en bog om året.

Forfatter Anna Grue udkommer med en ny bog hvert år. Foto: Les Kaner/Scanpix 2017
Læs mere
Fold sammen

Mennesker, der har modtaget et manuskript fra forfatteren Anna Grue, ved, at det, hun afleverer, er i orden. Ingen sjusk, korrekt stavning og tegnsætning, og når det gælder skønlitterære tekster, udmærker hun sig ved gennemtænkte historier med indbyggede overraskelser.

»Hun er pertentlig og grundig med sit arbejde, og så er hun festlig og en god kammerat. Hun ved, hvad hun vil med sine bøger, men hun er også god til at lytte og villig til at ændre ting. Hun er professionel,« siger Anne Christine Andersen, som er Anna Grues redaktør på forlaget Politiken.

Anna Grue debuterede med krimien »Noget for noget«, og inden da nåede hun en hulens masse. Hun fik sit første barn samme år, 1977, som hun begyndte på Skolen for Brugskunst. Hun fik sit andet barn samme år, 1981, som hun blev færdig som grafisk designer. I de følgende år arbejdede hun bl.a. som layouter, tekstforfatter og redaktør. I 1989 fik hun sit tredje barn.

Hun har været chefredaktør på musikbladet Mix, redaktionschef på Ugebladet Søndag og været med til at starte tre blade, Bazar, Vi med Hund og Forældre & Børn. Hun debuterede sent og succesfuldt i livet, i 2005, og siden har hun skrevet en bog om året.

Hvorfor blev du forfatter?

»Jeg kan ikke beskrive det som andet end en dyb, indre trang til at finde på historier og arbejde med sproget. Jeg har altid læst meget og altid holdt af at skrive, men det meste af mit arbejdsliv fik jeg afløb ved at redigere andres tekster. Først da jeg var midt i fyrrerne, var jeg for alvor ved at boble over af lyst til at skrive fiktion, og da det første kapitel i den første roman var skrevet, var der ingen vej tilbage,« siger hun.

Billederne på Anna Grues Facebook-profil fortæller om et frodigt liv med ægtemanden Jesper Christiansen, der er kunstmaler og professor, tre børn og fire børnebørn, hunde, kunst, god mad og en have i huset på Sjællands Odde med blomster, grøntsager og udsigt til hav.

Hvad har livet lært dig?

»At jeg skal lægge bånd på min perfektionisme og indse, at jeg ikke har ansvar for alt i denne verden. Når man giver slip, løser mange ting sig på forunderlig vis helt af sig selv.«

Hvad betyder mest for dig?

»Med alderen er jeg blevet meget jordnær, bogstaveligt talt, og det har på mange måder ændret mit liv at flytte på landet (familien boede tidligere på Amager, red.) Både min mand og jeg har fået arbejdsro – og så dyrker jeg med stor glæde min have, når jeg trænger til at se på noget andet end en computerskærm. Samværet med børn og børnebørn er jo desværre ikke helt så hyppigt, når der er en times kørsel mellem os, men vi ses, når vi har mulighed for det, og nyder det så meget desto mere.«

Hvorfor er du glad for hunde?

»En hund er det bedste selskab, jeg kan forestille mig. Den forstyrrer ikke, når man arbejder, stiller ingen dumme spørgsmål, kværulerer aldrig og ser det som sin fornemste opgave at gøre sin ejer i godt humør. Min seneste hund døde for nogle måneder siden, så jeg er helt hundeløs netop nu. Men det skal der snart blive lavet om på!«