Det forbudte kys

Birthe Wilke har en plads i mange danske hjerter med sine sange fra 1950erne og 1960erne.

Tidl. vinder af Dansk Melodi Grand Prix, Birthe Wilke. Foto: Jacob Langvad Nilsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke til at vide, hvad der er virkelighed, og hvad der blot er historiefortælling. Men i 1957 kunne Gustav Winckler og Birthe Wilke med »Skibet skal sejle i nat« have vundet det første Europæiske Melodi Grand Prix med dansk deltagelse. Hvis altså ikke lige at parret gav hinanden et ordentligt, længerevarende kys efter sangen. Det faldt ifølge historien ikke i de katolske landes smag, og derfor nåede »Skibet skal sejle i nat« ikke helt til tops.

Allerede som 15-årig vandt Birthe Wilke en talentkonkurrence, og før det folkelige gennembrud havde hun rejst med forskellige orkestre, som excellerede i jazz- og swingmusik. Repertoiret var engelsksproget, og ikke for ingenting blev hun ført frem som den danske Doris Day og den danske Alice Babs.

Birthe Wilkes første landeplage var »Den gamle gartners sang«, som hun indspillede sammen med operasangeren Mogens Wedel i 1956. Der kom i de næste år flere hits fra hende. I 1960 rejste hun til USA og forsøgte at få en international karriere, men det lykkedes ikke, og efter at hun kom hjem, kom der færre hits fra hende, og hun forsvandt stort set helt fra rampelyset i 1966 — bortset fra et enkelt comeback i 1973. Gert