Der var engang

70 år:Den knasende, lidt ru stemme kender de fleste. De midaldrende vil forbinde lyden med den forstående Anette i filmen »Nu Stiger den« fra 1966.

Vigga Bro - fortællekunsten er nu hendes livskraft. Fold sammen
Læs mere

De voksne vil huske stemmen fra de tidlige 70eres godmodige julekalendere, mens en ny generation bedst kender Vigga Bros karakteristiske tone fra de historier, hun fortæller over hele landet. Det er her, i fortællekunsten, at skuespilleren, instruktøren og dramatikeren nu henter sin livskraft.

Sammen med partneren, bassisten Erik Moseholm, fortæller Vigga Bro skabelsesmyter fra en række lande. Han spiller musikken, mens hun får ordene til at leve.

Han er også med, når hun optræder med »Blå fortællinger«, der bygger på mødet mellem teatrets og musikkens verden inspireret af tibetanske myter, grønlandske historier og jødisk humor.

»Fortællekunsten er ikke, som vi ofte tror, en primitiv forløber for romanen, novellen og teateret. Den er disse kunstformers forudsætning. Fortællekunsten er dybt raffineret og helt sin egen«, forklarede Vigga Bro til Berlingske Tidende sidste år.

Det kreative gemyt
Vigga Bro blev uddannet på Skuespillerskolen ved Århus Teater i 1961, hvor hun debuterede som Sofie i vaudevillen »Nej«.

Tre år senere rejste hun til København, men på trods af en lang række engagementer, forlod hun tidligt de etablerede scener for at søge udfordringer i gruppeteatret.

Hendes kreative og nysgerrige gemyt fik mæle med den kollektivt ledede gruppe »Banden«, som Vigga Bro styrede igennem en rost og anerkendt opsætning af Dario Fos »Mysterio Buffo«. Senere instruerede hun samme Fos »Biler, brag og bIå briller« på Odense teater og fortolkede hans kvindemonologer med hjerte og vid.

Filmdebuten kom i 1966, hvor Vigga Bro var køkkenpigen Sidse i »Der var engang« samt den forstående og tålmodige hustru til Ellehammer i filmen »Nu stiger den«. Siden er TV-serierne kommet til med mange forskellige roller til Bro.

Men kreativitet har hele tiden fået modvægt af det politiske arbejde.

1988-94 var Vigga Bro medlem af Teaterrådet, og i 1994 kom hun med i Statens Kunstfonds repræsentantskab. Hun har været næstformand i Dansk Skuespillerforbund og arbejdet som underviser på Statens Teaterskole.

Man bliver helt forpustet, men det kreative og sprudlende ligger til familien.

Bro til fremtiden
Vigga Bro er søster til skuespilleren Christoffer Bro, som i sin tid spillede selveste Søren Brun, mens Vigga Bro var Trine i »Radiserne«. Datteren Anna Bro er en anerkendt dramatiker, mens niecen og nevøen, Laura og Nicolas Bro, har succes som skuespillere.

En ny generation er gået i gang, men det generer ikke Vigga Bro. For hende er alderen lig med nye tanker og nye udfordringer. Sammenhængene står mere klart, når man får erfaringen til at gennemskue og genkende, mener den livskraftige fødselar.

»Lige nu befinder jeg mig i en periode i mit liv, hvor verden åbner sig mere og mere for mig. Jeg har stadig masser at rive i, og jeg står lidt uden for de kredse, som man kan være nødt til at please for måske at opnå noget,« som Vigga Bro sagde i et interview omkring sin 64 års fødselsdag.

Det er seks år siden, selvom man næppe tror det. Vigga Bro virker mærkelig tidløs.

»Det er morsomt, for alderen gør én mere nysgerrig på livet, og så må man leve med, at skroget ikke er helt så godt, som da man var ung«, som hun siger.