Dengang der var skandaler til

75. Profumo-skandalen havde det hele: En purung kvinde, der havde to elskere, en britisk forsvarsministeren og en sovjetisk spion.

Christine Keeler, model og showgirl, var centrum i en saftig skandale i Storbritannien under Den Kolde Krig. Foto: Paul Popper Fold sammen
Læs mere

For knap 55 år siden var en helt ung kvinde, Christine Keeler, omdrejningspunkt i en pikant britisk skandale af den slags, som offentligheden og pressen i Storbritannien, men også i resten af verden, veloplagt mæskede sig i, mens regeringen græmmede sig og bare ønskede, at den ville gå væk. Det gjorde den aldrig.

Christine Keeler var blevet model som 15-årig, og som 17-årig havde hun fået et barn med en amerikansk soldat. Barnet blev født for tidligt og levede kun få dage. Året efter fik hun arbejde som topløs danserinde på en natklub i Londons klamme Soho-kvarter. Her mødte hun Stephen Ward som lovede, at han kunne introducere hende for de højere samfundslag.

Det var i de år, hvor den kolde krig næppe kunne blive mere nedkølet og ganske rigtigt introducerede Ward hende for ingen ringere end den konservative forsvarsminister John Profumo, der, på trods af at han var gift, indledte en affære med Miss Keeler.

Guvernøren og gejlheden

I sig selv pikant, men sagen fik endnu et twist, for purunge Keeler gik også i seng med den sovjetiske flådeattaché og officer i GRU, sovjets militære efterretningstjeneste, Jevgenji Ivanov, hvilket løftede en snasket utroskabssag til et spørgsmål om nationens sikkerhed. Skandalen rystede Harold Macmillans regering, og sagen fik navnet Profumo-skandalen.

John Profumo forsøgte først i Underhuset at slå sagen hen og sagde, at der ikke var foregået noget utugtigt, men siden måtte han erkende, at det var der, og at han også havde løjet, og han måtte træde tilbage i sommeren 1963.

Sagen faldt, for at gøre det hele endnu værre, sammen med, at Christine Keeler kontraktligt havde forpligtet sig til at lade sig fotografere nøgen af fotografen Lewis Morley. Morley fandt dog på at lade hende sidde omvendt på en Arne Jacobsen-stol, så stoleryggen dækkede det meste af hendes krop, hvilket dog kun gjorde billedet, Christine Keeler og stolen endnu mere berømt. Fotografiet tilegnede National Portrait Gallery sig i 1984, og den faktiske stol på billedet er udstillet på Victoria and Albert Museum.

Christine Keeler blev idømt ni måneders fængsel for at have afgivet falsk forklaring i retten. Og siden hun slap ud af fængslet i 1964, har hun efter eget udsagn »ikke levet, kun forsøgt at overleve«. Nu bliver hun 75 år, og hendes navn lever ikke bare på Victoria & Albert og National Portait Gallery. I 1989 blev der lavet en film om skandalen, den hed »Scandal«, og i 2013 havde en musical af Andrew Lloyd Webber premiere. Den hed »Stephen Ward the Musical«. Opkaldt efter ham, der introducerede Miss Keeler til hendes elskere. Han blev dømt for alfonseri og begik selvmord.