Den yngste diktatorbror

Cuba er blandt verdens mest ufrie lande, og Raul Castro, landets præsident i de seneste ti år, ser ikke ud til at ville løsne sit diktator-greb.

Foto: REUTERS/Enrique De La Osa
Læs mere
Fold sammen

Det var egentlig ment som kunstnerisk satire, men det kom til at koste Danilo Maldonado Machado ti måneder i fængsel.

Juledag 2014 havde Machado, kendt under kunstnernavnet El Sexto, planlagt at slippe to smågrise løs i en park i Cubas hovedstad, Havanna. Happeningen skulle gøre grin med landets to stærke mænd, Fidel og Raul Castro, henholdvis tidligere og nuværende præsident for Cuba, på ryggen af grisene havde El Sexto spraymalet navnene Fidel og Raul.

El Sexto og de to smågrise nåede dog aldrig at udføre deres spage protest. Politiagenter fra Cubas Seguridad del Estado havde opsnappet den »anti-revolutionære« happening, og på vejen hen til parken stoppede agenterne El Sextos bil og anklagede ham efterfølgende for »manglende respekt for lederne af Revolutionen«. En tiltale og retssag blev det aldrig til, men i ti måneder sad han i Valle Grande-fænglset i Havanna.

 

Fængslingen af El Sexto er ingenlunde enestående i det Cuba, sådan straffer man politiske modstandere i det land, som Raul Castro har været med til at lede siden revolutionen i 1959. Ifølge internationalt anerkendte organisationer undertrykker Castro-styret sin befolkning, politiske modstandere bliver fængslet, og staten forbyder sine indbyggere at rejse, tale og leve frit.

Organisationen Human Rights Watch citerer The Cuban Commission for Human Rights and National Reconciliation, en uafhængig menneskerettighedsgruppe, for i de første ti måneder af 2015 at have modtaget mere end 6.200 rapporter om vilkårlige tilbageholdelser af folk, der er kritiske overfor regimet. Den amerikanske NGO, Freedom House, der hvert år vurderer demokrati og frihedsrettigheder i alle verdens lande, giver Cuba en samlet score på 16 på en skala fra 0 til 100, hvor 100 er det bedste, og betegner landet som »ikke-frit«. Lande som Kina, Iran, Irak, Vietnam og Libyen får højere demokrati-score end Cuba. Og organisationen Journalister uden grænser placerer Cuba som nummer 171 ud af 180 lande på deres World Press Freedom Index for 2016 og anfører, at Castro-regimet har intensiveret censuren og chikanen af uafhængige og regeringskritiske journalister i landet.

Raul Castro har været Cubas leder siden 2006, hvor han erstattede sin ældre og sygdomssvækkede bror, Fidel, som førstesekretær i det cubanske kommunistparti (PCC) og leder af militæret. To år senere blev Raul Castro valgt som landets præsident, men han har i alle årene under og efter revolutionen været tæt på broderen. De to kæmpede sammen mod Batista-styret i 1950erne, og da guerilla-bevægelsen sejrede, indtog Raul Castro en central rolle i den nye, kommunistiske stat. Castro den yngre har bl.a. haft titel af vicepræsident og forsvarsminster, men har altid stået i baggrunden af sin karismatiske storebror.

Det ændrede sig i 2006, men ifølge iagttagere er den ene Castro-hånd svær at genkende fra den anden. Al politisk organisering uden for Cubas kommunistparti, PCC, er stadig ulovlig, og på den nyligt overståede partikonference advarede Raul Castro mod et flerpartisystem og kaldte det for »begyndelsen på enden«. En vis liberalisering anes på udvalgte områder. Almindelige cubanere har fået lov til at åbne småforretninger, det er nu lovligt at praktisere sin religion og mobiltelefoner er blevet tilgængelige, men alligevel flygter mange stadig fra landet, ofte med kurs mod USA.

Hjerneflugten og Cubas elendige økonomi er formentlig grunden til, at Raul Castro i det seneste år har nærmet sig USA, kulminerende med et statsbesøg af USAs præsident Barack Obama i Cuba i marts. Landet har desperat brug for investeringer, og det lønlige håb hos den gamle garde af revolutions-helte, der stadig leder landet, er, at en lempelse af USAs Cuba-embargo vil kunne sætte gang i cubansk økonomi. Intet tyder dog på, at en tilnærmelse mellem de to lande vil få Raul Castro til at gøre noget ved menneskerettighedssituationen. Få timer før Obamas fly satte hjul på Cuba, omringede cubansk politi således en gruppe regeringskritiske demonstranter og fjernede dem.