Den ukuelige terrorforsker

Selv om forskeren Lars Erslev Andersen har markante holdninger, takker han alligevel nej til at deltage i debatprogrammer. Han udtaler sig i medierne alene om de emner, han har studeret indgående, fortæller han.

Den store viden om sit felt kombineret med den direkte facon har af samme grund gjort Lars Erslev Andersen til en go-to-kilde for journalister, der dækker den slags sager. Fold sammen
Læs mere

Det var ikke særligt velset, nærmere kontroversielt, at forske i terrorisme og politisk vold, da Lars Erslev Andersen begyndte at gøre det i 90erne.

Det faldt heller ikke i god jord, da han sidste år i et debatindlæg skrev, at Kierkegaard – den kristne fundamentalist – ville blive stemplet som radikaliseret og formentligt sat i fængsel, hvis han levede i dag. Og da han offentligt fordømte Israels bombardementer af civile i Gaza i 2014, fik han Morten Messerschmidt (DF) på nakken med en kritik af, at han som forsker siger sin mening.

Man skulle næsten tro, at Lars Erslev Andersen trives i modvind. Under alle omstændigheder lader han sig ikke kue.

Han var allerede for ti år siden en fremtrædende person i det danske forskningsmiljø og blev dengang omtalt som »Danmarks grand old man« inden for forskning i terrorisme og Mellemøsten.

Siden er han blevet seniorforsker i international sikkerhed og terrorisme ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Desuden ved Lars Erslev Andersen mere end de fleste om Søren Kierkegaard og har skrevet en bog om den danske filosof. Og så har han fået Ombudsmandens ord for, at han gerne må sige sin mening, om Israel og alt muligt andet.

Alligevel takker han nej til at deltage i debatprogrammer. Han udtaler sig i medierne alene om de emner, han har studeret indgående, fortæller han.

»Jeg er ikke debattør. Jeg er forsker, og jeg kan se nogle ting og pege på dem. Om de så får konsekvenser i det politiske system, det kan jeg ikke vide. Det er ikke mit bord. Min rolle er at prøve at formidle viden om det, jeg ved noget om. Og så sker det også, at jeg skriver under på et læserbrev. Det kan jeg også godt finde på at gøre igen,« siger Lars Erslev Andersen.

Den 60-årige forskers bord er til gengæld terrorisme, sikkerhed og Mellemøsten. Han kan tale i timevis om Charlie Hebdo-terroristerne, om Omar El-Hussein og Krudttønden eller om snart sagt en hvilken som helst anden terrorsag, og hvordan det uforståelige skal forstås.

Den store viden om sit felt kombineret med den direkte facon har af samme grund gjort DIIS-forskeren til en go-to-kilde for journalister, der dækker den slags sager.

I sin tid blev Lars Erslev Andersen student fra Haderslev Katedralskole og i 1989 cand.mag. i idéhistorie fra Aarhus Universitet.

I 2013 flyttede forskeren efter en skilsmisse fra Odense til Vesterbro i København. Og selv om han har boet 13 år i Aarhus og holder meget af byen, er han personligt lettet over, at DIIS alligevel ikke skal flytte dertil. Dels ville det ifølge Erslev Andersen ødelægge ideen med DIIS, og dels er han selv netop flyttet til Valby.

Privat lytter han til klassisk rockmusik og holder sig i form ved at cykle på landevejene. Efter påvirkning fra sin søn har han dog de seneste år fået øjnene op for folk-musik. De to deler også interessen for at cykle og tager til sommer sydpå for at køre de klassiske franske alpeetaper.

I øjeblikket er Lars Erslev Andersen tilknyttet The American University in Beirut for at undersøge konsekvenserne af den syriske borgerkrig for de palæstinensiske flygtninge i Libanon. Det er også her, han fejrer sin fødselsdag, på en god restaurant med en ven og et par flasker god, libanesisk vin.

Senere på året udgiver han en bog om »Krigen mod Terror« og dens betydning for det arabiske Mellemøsten.