Den toscanske hingst fylder 50

Cykelrytteren Rolf Sørensen runder 50 år med nye mål forude.

Rolf Sørensen har, som en række andre tidligere professionelle sportsfolk, skiftet den aktive karriere ud med en plads blandt TV-kommentatorerne. Arkivfoto: Johan Gadegaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard

Han er Danmarks mest vindende cykelrytter gennem tiderne, og hvis man ikke vidste det i forvejen, ville Rolf Sørensen ikke se sig for god til selv at påpege det faktum.

Stolt og selvbevidst er han, TV2s mangeårige cykelkommentator. Man må da også medgive, at manden, som italienerne tog til sig og navngav Il Biondi (den blonde, red.), op gennem 1990er-epoken var en stor og betydende skikkelse i professionel cykelsport med i alt 53 sejre og en plads i den absolutte verdenstop.

Den praktiske ballast har Rolf Sørensen brugt dygtigt i sit nuværende arbejde som ekspert og medkommentator på TV2. Engageret, vidende og letbevægelig er Rolf Sørensen, når billederne kører over skærmen. Der ruller stadig en evigung cykelrytter i de sørensenske blodbaner, og indlevelsen er opslugende uden at informationen går tabt. Den optiske hukommelse er knivskarp. Som har hver en meter asfalt prentet sig ind på lystavlen gennem et langt og lidenskabeligt liv på den tohjulede.

Det var da også logisk, at Rolf Sørensen fortsat skulle have cykelsport som omdrejningspunkt, da han sluttede karrieren i sommeren 2002.

»Jeg vidste, jeg kunne gøre en 100 procents forskel,« sagde Sørensen selv i et interview med BT omkring juletid.

Som altid klar i spyttet om sit syn på egne kvaliteter og muligheder.

En forskel gjorde han så også på skærmen, og siden har danskerne vænnet sig til at få udlagt teksten, taktikken og dramaet i cykelsæsonen fra Rolf Sørensen, der hen ad vejen klædeligt nok har skubbet sig selv og egne meritter mere i baggrunden, som årene er skredet frem.

Overgangen til et liv som forhenværende var ikke nemt for en mand, der i den grad havde levet for at være cykelrytter. Med alt hvad det indebar. Også det forbudte. Men Rolf Sørensen ligner en mand, som også her har fundet balance og retningssans.

Når arbejdet og makkerskabet med Dennis Ritter ikke kalder uophørligt, finder Rolf Sørensen stadig tid og plads til at få lidt vind på næsen og holde sig i forsvarlig form på cyklen. Enten i det Nordsjælland, hvor han kørte sine første mange tusinde kilometer i Hillerød CC eller som rejseleder i Toscana, der gennem mange år i udlændighed både blev et hjerteland og et naturligt hjemsted for Rolf Sørensen og hustruen Susanne.

Privat er Rolf Sørensen bosiddende med familien i Vedbæk, hvor der er plads til to trekvartvoksne drenge, en efternøler og en hvalpet labrador.