Den sjove kvinde, der kunne selv

Vicki Berlin kunne ikke komme ind på Statens Teaterskole, men uddannede sig privat og har haft stor succes i flere revyer.

15NAVvicki-berlin-121813.jpg
Vicki Berlin er et fast tilbagevendende fænomen i den nye revy i Odense. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere

Vicki Berlin dukkede for alvor op i danskernes bevidsthed, da hun medvirkede i livsstilssatireserien »Tjenesten - nu på TV« på DR 2 i 2007. Ikke mindst gjorde hun sig gældende i de fast tilbagevendende parodier på TV2s krimiheltinde Anna Pihl, som - selvfølgelig - hed Hanna Bue.

Den lyshårede pige med de smalle, levende øjne var sjov. Og hun havde et enestående øre for at fange og parodiere alverdens typer i tiden.

Vicki Berlin var avanceret fra radiosatire, hvor »Tjenesten« var udklækket. Pigen fra Espergærde havde efter ungdomsskolens rockmusicals forsøgt at komme ind på Statens Teaterskole fem gange - uden held. I stedet finansierede hun selv sin uddannelse på en privat skole, vel vidende at hun var bagud på point. Heldigvis kunne hun selv, hun stillede op i DM i standup og blev nummer 3, og det har hele vejen hjulpet hende, at hun også selv har kunnet skrive.

Noget, hun har taget med sig i de mange sommerrevyer, hun efterhånden har medvirket i. I den afdeling af dansk underholdningsteater debuterede hun på Bornholm i 2008, hvor hun gjorde lykke som kropumulig og ugidelig teenager med stumpet trøje, tandbøjle, strikhue og ingen synderlig styr på det danske sprog. En figur, hun har gentaget flere gange siden. Og endnu sjovere blev det, da hun efter et par somre på klippeøen avancerede til Nykøbing Falster, hvor hendes parodi på realityfænomenet Amalie - også hun med et noget lemfældigt forhold til ord og vendinger - gik rent hjem. Så sjov var hun, at hun samme år blev hædret med dansk revys fornemste udmærkelse, Årets Dirch, ved Revyernes Revys prisuddeling i Cirkusrevyens telt. Da hun sommeren efter afløste Ditte Hansen på Bakken blev det nu ikke helt den succes, man kunne have håbet på. Hendes relativt diskrete midler gjorde sig tydeligvis bedre i en mindre sammenhæng.

Siden er hun til gengæld blevet et fast tilbagevendende fænomen i den nye revy i Odense, hvor hun da også er at finde til maj , bl.a. i selskab med Bodil Jørgensen og Niels Olsen. Inden da er der dog lige en vinterrevy i Aalborg med premiere i morgen.

Og skal man tro Vicki Berlin selv i ugebladet Se og Hør, så har hendes chef truet med, at hun kun får det halve i løn. Hun har nemlig netop gennemført et imponerende vægttab på 11 kilo.

I sin karriere i dansk underholdningsbranche har hun snuset til lidt af hvert. Været morgenradiovært på Nova, en del af det oprindelige hold bag kvindehumorgruppen »City Singler« og lagt stemme til tegnefilm. Hun lægger ikke skjul på, at det at skabe sig en karriere i showbusiness er en hård omgang, og den kendthed, der følger med, er ikke meget at råbe hurra for:

»Folk tror, at du er rig, når du har været i TV, og kan drukne dig i Chanel og kaviar. Det er et misvisende billede af branchen,« fortalte hun Alt for Damerne tidligere i år.

»Det er kun to procent af danske skuespillere, der har det sådan. Resten af os knokler hele ugen inklusive søndag aften uden tillæg for at få det hele til at hænge sammen.«

Efter ti år i revy håber Vicki Berlin at komme til at stå mere foran et kamera. I hvert fald er hun begyndt at arbejde på egne filmmanuskripter.