Den sidste mester

Snedkermester og arkitekt Jørgen Rud. Rasmussen havde i mere end 40 år sin daglige gang i møbelsnedkeriet med det berømte familienavn, men nu er det slut. 19. januar fylder han 75 år.

Jørgen Rud. Rasmussen.  Privatfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et stykke københavnerhistorie, der hen over nytåret i al ubemærkethed er sat punktum for. I 138 år og gennem fire generationer har ejendommen på hjørnet af Nørrebrogade og Stengade været hjemsted for det fornemme møbelsnedkerfirma Rud. Rasmussen, men nu er det slut. Det fortæller snedkermester Jørgen Rud. Rasmussen, som havde sin første arbejdsdag i den traditionsrige familievirksomhed tilbage i 1967 og 12 år senere overtog ledelsen efter sin far. På det tidspunkt eksisterede endnu en håndfuld af de håndværksvirksomheder, som i en menneskealder havde gjort »danish design« til et unikt kvalitetsbegreb i store dele af verden.

I sig selv en fantastisk historie, men da den skulle fortælles i bogform omkring årtusindskiftet, stod Rud. Rasmussen tilbage som det eneste af de gamle hæderkronede snedkerier, der havde overlevet. De tider, hvor håndværket viste vejen, og danske snedkermestermøbler blev afsat både på hjemmemarkedet og til eksport i samme takt, som produktionen kunne bære, var uigenkaldeligt forbi. Og efterfølgende er det ikke blevet lettere, selv om der til stadighed har været køberinteresse for ikke mindst de klassiske Kaare Klint-stole og Mogens Koch-reoler, som lige siden mellemkrigstiden så at sige har været et varemærke for Rud. Rasmussens Snedkeri.

Imidlertid viste det sig ikke muligt at gennemføre endnu et generationsskift, måtte Jørgen Rud. Rasmussen konstatere efter at have rundet de 70. Familievirksomheden blev derfor i 2011 overtaget af Carl Hansen & Søn, som naturligvis har fortsat produktionen af Klints og Kochs kollektioner og - tilføjer fødselaren - »med de samme dygtige medarbejdere.«

I forbindelse med saneringen af »den sorte firkant« på indre Nørrebro traf Borgerrepræsentationen på Rådhuset i 1980 beslutning om, at den historiske erhvervsejendom på Nørrebrogade skulle rives ned. Men den blev lykkeligvis reddet i sidste øjeblik, da flertallet blandt de folkevalgte skiftede, efterfølgende er bygningen blevet fredet, og der blev i stedet for nedrivning indrettet et såkaldt Håndværkerhus på matriklen. »Det er siden blevet udbygget med endnu et snedker- og tømrerfirma, en hattemager, en modedesigner og en mode- og designskole,« fortæller Jørgen Rud. Rasmussen. Det er altså ikke længere hans ejendom, og det er lidt vemodigt, men »den summer stadig af energi og virkelyst, og den danner en levende ramme for en række håndværk med gode fremtidsmuligheder.« Og det er naturligvis en trøst for den kvalitetsbevidste snedkermester, der blev sidste mand i kæden i det hæderkronede møbeldynasti, og som gennem et langt liv har ydet en kolossal indsats for det danske håndværks ve og vel, dels hjemme på værkstedet til hverdag og dels som et særdeles aktivt medlem af en lang række faglige organisationer og foreninger.