Den runde finansminister, som ikke blev politiker for at komme på forsiden

50 år søndag. Nicolai Wammen er en dygtig forhandler og en blændende netværker og er nået næsten til tops i Socialdemokratiet. I december gik han ledsaget af stor ros på forældreorlov.

Finansminister Nicolai Wammen er rund, venlig, oftest smilende, med runde meninger og et usædvanligt godt netværk. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Man siger at mennesker – ikke mindst politikere – bliver rundere med alderen. Ungdommens idealisme og skarpe kanter, de udfordrende holdninger slibes af.

Men Nicolai Wammen, der 7. februar fylder 50 år, har altid været rund. Rund, venlig, oftest smilende, med runde meninger og et usædvanligt godt netværk.

Da han var borgmester i Aarhus, fik han tilnavnet »teflon-borgmesteren«, fordi intet brændte sig fast på ham. Og den stil har han fortsat i Folketinget og som ordfører, folketingsmedlem og minister på forskellige poster.

I Aarhus trak den populære borgmester masser af personlige stemmer, indgik brede forlig på rådhuset og gjorde sit borgmesterarbejde godt, mens »hans hjerte bankede« for hans fødeby Aarhus.

Men så en dag blev borgmesteren interviewet på havnekajen af TV 2 Østjylland. Aarhus var blevet valgt til at være europæisk kulturby og Wammen mente som andre, at det for alvor ville sætte den jyske hovedstad på europakortet.

Men da en fræk TV-journalist bad ham nævne navnene på de tidligere europæiske byer, som havde sat deres navne på europakortet som kulturbyer, var borgmesteren tavs. Som han senere forklarede til Aarhus Stiftstidende, så var han lige ved at hoppe i havnen midt under interviewet.

»Der tror jeg, at de fleste fandt ud af, at der også var et menneske bagved, der bestemt hverken var perfekt eller prøvede at give indtryk af det,« sagde Nicolai Wammen.

Blev ikke formand

Når mange med hans egne ord har været i tvivl om, hvorvidt der var et menneske inde bagved, er det fordi Nicolai Wammen sjældent træder frem med en holdning eller en interessant stillingtagen af kød og blod. Undertegnede skrev på et tidspunkt lidt spydigt, at Nicolai Wammen ikke havde fået en selvstændig idé, siden han foreslog en fast forbindelse over Kattegat.

En kollega med et vist kendskab til Aarhus gjorde dog opmærksom på, at det ikke var Wammens idé.

Nicolai Wammen, som allerede havde siddet i byrådet i Aarhus i nogle år, blev medlem af Folketinget den dag, han fik sit eksamensbevis fra Institut for Statskundskab i Aarhus. Her havde han været et aktivt medlem af DSU og formand for den socialdemokratiske debatklub Frit Forum.

Da Wammen skiftede til landspolitik i 2001 led Socialdemokratiet et voldsomt nederlag, et nederlag der splittede partiet. Og ikke nok med, at Venstres Anders Fogh Rasmussen var blevet statsminister, Socialdemokratiet havde også mistet borgmesterposten i Aarhus, som partiet troede skulle være dets ejendom for altid. Nu var Venstres Louise Gade borgmester i Smilets By.

I 2004 blev Wammen derfor sendt til Aarhus for at vinde posten tilbage. Og det lykkedes med stor succes. Wammen fik stor opbakning, og sad i borgmesterstolen frem til 2011, hvor Socialdemokratiet havde genvundet magten i Folketinget.

Nicolai Wammen blev europaminister i et hektisk halvår, hvor Danmark havde formandskabet i EU. Efter succesen i Aarhus havde han efter sigende sat næsen op efter noget større, men et par år senere blev han ny forsvarsminister.

Nicolai Wammen kan sit politiske håndværk, han er god til at indgå forlig, han lytter til alle interesserne og er vellidt blandt sine partifæller og politiske modstandere.

Da meget begyndte at gå skævt for Helle Thorning-Schmidt, var Wammen på tale som kommende formand for Socialdemokratiet, og havde også ambitionerne. Men han indså på et tidspunkt, at han ikke kunne stille noget op mod duoen af Mette Frederiksen og hendes rådgiver, Martin Rossen.

I stedet indgik han en alliance med Frederiksen, stiftede kaffeklubben Frokostklubben og blev finansminister på afbud fra Henrik Sass Larsen, da Socialdemokratiet overtog magten i 2019.

Som finansminister har Nicolai Wammen indtaget en mere tilbagetrukken rolle end den slags plejer at have. Mette Frederiksen har ikke lagt skjul på, at Finansministeriet i hendes regering ikke skulle have samme indflydelse som tidligere.

Opererer i kulissen

Mette Frederiksens tidligere departementschef i Beskæftigelsesministeriet, Peter Steensgaard Mørch, blev installeret i Finansministeriet, og statsministeren har siden været den, der alene har tegnet den politiske kurs.

Og det passer tilsyneladende Nicolai Wammen fint at være den, der opererer i kulissen med de store politiske aftaler.

Som den tidligere borgmester i Aarhus, Thorkild Simonsen, som Wammen betragter som sin »politiske bedstefar«, sagde om Nicolai Wammen i Altinget i 2019:

»Han havde sådan en rolig og stilfærdig tilgang til tingene. Men han var velforberedt, og når han tog ordet, havde han noget væsentligt at tilføje.«

Selv siger Wammen i samme portræt, at han af natur er en samler og ikke er gået ind i politik for at komme på forsiden.

»Jeg er ikke i politik for at stå med høtyven fra morgen til aften,« sagde han. Og det løfte har han holdt.

I december, da finansloven var i hus, gik Nicolai Wammen på forældreorlov, hvilket han høstede stor anerkendelse for som forbillede for mange mænd, der tror, de er uundværlige.