Den respektable soul-dronning

Sangerinden Aretha Franklin er fortsat – med sin voluminøse røst og sin pågående musik – slet ikke til at komme udenom.

Aretha Franklin har haft 112 singler på Billboards hitlister, herunder 20 R&B-førstepladser, hvilket gør hende til musikhistoriens hyppigst hitliste-placerede kvinde. Foto: Saul Loeb Fold sammen
Læs mere

Hendes definitive gennembrud for 50 år siden havde titlen »Respect«, og respekt har hun fået i form af hædersbevisninger og bevågenhed fra alle lag i det amerikanske samfund – og resten af verden.

Aretha Franklin blev født i Memphis, Tennessee, og voksede op i Detroit, Michigan, hvor hendes far var baptistpræst og prædikant i den lokale kirke. Det var her, den musikglade pige begyndte at spille klaver og – ikke mindst – at synge.

Hjemmet blev jævnligt gæstet af de tre gospel-stjerner, Albertina Walker, Mahalia Jackson og Clara Ward, som alle stimulerede Aretha Franklins musikalske passion og udvikling. Og hun fulgte sine drømme og fik i 1960 udsendt sin første single for selskabet Columbia, der året efter udgav hendes første album. Flere fulgte, overvejende i en jazz- og blues-influeret stil, og da Columbia uden held forsøgte at gøre hende til en mere pop-relateret kunstner, ophørte samarbejdet.

På hitlisten i årevis

Sangerinden tegnede så kontrakt med Atlantic, og i 1967 tog karrieren på himmelflugt. Hendes andet single-udspil »Respect«, skrevet af soulsangeren Otis Redding, blev et kolossalt hit, der samtidig konsoliderede den særlige gospel-influerede, prædikant/solist/menighed/kor-stil, som skulle blive sangerindens varemærke.

Andre store hits fulgte, og tilnavnet »The Queen of Soul« skulle ikke siden forlade hende. Og selv om Aretha Franklin ikke var direkte involveret i tidens borgerrettighedsbevægelse, blev hun som sort, slagkraftig og respektkrævende sangerinde et symbol på bevægelsen.

Den amerikanske rockpianist Leon Russell er død

Mod slutningen af 1970erne faldt publikums interesse for den »klassiske« soul og dermed også for Aretha Franklin, og da albummet »La Diva« i 1979 floppede med et salgstal på under 50.000 eksemplarer, blev kontrakten med Atlantic ikke fornyet.

Aretha Frankling og Barack Obama

Året efter dukkede Aretha Franklin op i filmen »The Blues Brothers«, og en kontrakt med selskabet Arista sikrede hende en lang række succesfulde udgivelser, heriblandt duetter med popkunstnere som Annie Lennox, George Michael og Elton John.

Og at respekten ikke skulle stagnere, fik Aretha Franklin bekræftet, da Barack Obama bad hende synge »My Country ’ tis of Thee« ved sin indsættelsesceremoni i 2009. Samme præsident inkluderede ved valgkampen i 2012 Aretha Franklins version af »The Weights« på sin officielle playliste, og så blev han rørt til tårer, da sangerinden i december 2015 ved en hyldestkoncert for sangskriveren Carole King leverede en udødelig version af sit udødelige 1967-hit »(You Make Me Feel Like) A Natural Woman«.