Den politiske kandestøber

80 år

Johannes Lund Pedersen – nationaløkonomen, der sprang over disken og blev værtshusbestyrer, har taget godt imod generationer af politisk interesserede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Toga Vinstue i det gamle minefelt, i Københavns indre by, har i snart et par årtier været kendt som det politiske kandestøberi, hvor alskens ungpolitikere og andet godtfolk mødtes til en snak over en øl og en Von Oosten-bitter. Johannes Lund Pedersen, ophavsmanden til dette stykke politiske kulturhistorie, fylder 80 år.

Efter at have været stamkunde i mange år på den anden side af disken, valgte den cand.polit.-uddannede Lund Pedersen, der til daglig var embedsmand i det daværende boligministerium, at blive værtshusholder, først i kælderen på Christian Firtal og siden på Toga Vinstue.

Den politiske bacille har optændt ham i alle årene, mere end tre årtier er det blevet som socialdemokrat. Det livslange politiske engagement startede helt tilbage i efterkrigstiden, i Venstres Ungdom. Her brød Lund Pedersen og en række andre rebeller siden med Venstre i 1964 på grund af partiets VK-alliance – inspireret som de var af tidl. finansminister Thorkil Kristensens insisteren på en saglig økonomisk politik. Herpå dannede de midterpartiet Liberalt Centrum, der sad i Folketinget frem til 1968, og hvis partisekretær Lund Pedersen var.

Tillige var han i mere end 30 år ankermand i debatkredsen »Den liberale Klub«, der i alle årene samlede prominente danske politikere og personligheder som talere over en middag i Snapstingets Restaurant i Folketinget.

Det politiske kandestøberi fortsatte ofte bagefter på Toga, et spytkast fra Tinget, og Lund Pedersens udogmatiske og generøse væsen har gjort, at generationer af politisk interesserede altid har følt sig velkomne. Utallige er endvidere de gæstebartendere fra statsminister, nationalbankdirektør og nedefter, Lund Pedersen har lokket til stedet. Også visesang er det blevet til, f.eks. duetter mellem politikerne Søren Pind og Pelle Voigt.

I de seneste år er stedet blevet nænsomt restaureret fra at være gammeldags værtshus, og den gamle bestyrer, der stadig dukker op, når Storkespringvandet fejres hvert år i juli, følger fortsat interesseret med, selvom han i dag optræder på samme side som gæsterne af den i brede kredse velkendte bardisk.

Reception på dagen kl. 14-17 på Toga Vinstue, St. Kirkestræde 3, Kbh. K.