Den poetiske hverdagsmaler

Forelskelsen og foreningen – det erotiske møde mellem mand og kvinde – har været et tilbagevendende motiv hos grafikeren og maleren Seppo Mattinen. 21. januar fylder han 85 år.

Maleren Seppo Mattinen.   Privatfoto
Læs mere
Fold sammen

Maleren Seppo Mattinen er en stor og underfundig humorist, der formår at blande oplevelser og fantasi til poetiske fabuleringer over det centrale i den menneskelige tilværelse og den guddommelige komedie.

Hverdagens sødme og det erotiske møde er et gennemgående tema i hans værk. En udstilling på Bornholm for nogle år siden hed ligefrem »Cigaretter, whisky og nøgne pi’r«.

I sine tidligere nordiske og – efter bosættelse i Rom – italienske hverdagsscenerier lader han de to køn kredse om hinanden i tilsyneladende naive opstillinger og lige så tilsyneladende naivistiske landskaber.

Som det for eksempel var tilfældet i italiensk maleri før renæssancen, arbejder Seppo Mattinen uden brug af centralperspektiv, og det giver ofte spændstige billedflader, hvor det vigtigste i historien er størst. Og det viser Mattinen som en damernes ven og en sensuel billeddigter.

Seppo Mattinen er en fortællende kunstner og en original, folkelig kunstner i ordets bedste betydning. Han er født i Helsingfors, hvor han indledningsvis er uddannet, og hvorfra hans tidlige billeder også stammer. Men sin skoling fuldførte han i sidste halvdel af 1960erne på Kunstakademiet i København, hvor han gik hos professorerne Søren Hjorth Nielsen og Holger J. Jensen.

Debuten fandt sted på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1955, hvorefter han bevægede sig gennem flere sammenslutninger som Den blå Citron, Vertikalen og Koloristerne, indtil han i 1975 fandt et hjem hos Grønningen. Separat har han blandt andet udstillet regelmæssigt i Clausens Kunsthandel – senest i august – der sammen med Jeppes Badehotel i Nyhavn borger for kvalitet og tyngde. Man savner en vægtig museumsudstilling herhjemme, men Seppo Mattinen er repræsenteret i de mest væsentlige samlinger.

Sideløbende med sit varme og kærlige maleri har Mattinen udført en lang række udsmykningsopgaver – hans cyklende pige på Nørrebrogade i København er et sjældent eksempel på et vellykket gavlmaleri – ligesom han har udført en meget stor maleriserie til Østre Landsret i København. Et større, tredelt billede erhvervet af Herstedøster Kirke afsløres senere på året.

Seppo Mattinen har modtaget en række legater og hædersbevisninger. Blandt andre Eckersberg Medaljen og den livsvarige ydelse fra Statens Kunstfond.