Den onde far i »Twin Peaks«

Ray Wise har medvirket i mange film og TV-serier, men bedst kendt er han nok fra faderen i »Twin Peaks«.

Foto: Valery Hache
Læs mere
Fold sammen

Den amerikanske skuepiller Ray Wise har et langt register over film og TV-produktioner, han har været med i. Det skyldes ikke mindst, at han ser rar ud på den måde, en rigtig amerikansk familiefar skal se ud, men kigger man på rollelisten, så er der masser af uhygge gemt under den blide overflade.

Især på det psykologiske felt er han lidt af en ener, fordi han formår at bevare en glat overflade, mens man som tilskuer kan se, at der ligger et eller andet og bobler under overfladen.

Bedst er han kendt for at spille advokaten Leland Palmer i kultserien, »Twin Peaks«. Her er han en af byens førende borgere, i en by, der har stået stille i mange år. En mand, der har sit på det tørre, men mister sin datter, skønheden Laura, der bliver myrdet. Kort fortalt begynder Lelands facade at krakelere efter datterens død, f.eks. kaster han sig over datterens kiste til begravelsen. Han bliver mere og mere neurotisk, og omsider viser det sig da også, at han selv har slået sin datter ihjel. Han når også at dræbe andre, og til sidst er billedet af den lykkelige familie en illusion. Også inden han slår sin datter ihjel, har han misbrugt hende seksuelt i mange år.

Samtidig afsløres det gradvis, at Laura ikke er den uskyldige pige, som mange troede, og at der er et utal af mærkværdige intriger i byen.

På forhånd kendte skuespillerne ikke slutningen af de mange afsnit, men da instruktøren, David Lynch, på et tidspunkt sent i forløbet afslørede, at det var Leland, der havde dræbt Laura, reagerede Ray Wise negativt.

»Da det blev kendt, at det var mig, der havde gjort det, forklarede Lynch, at det hele tiden havde været meningen (Lynch var selv medforfatter til manuskriptet). Jeg tænkte »shit«. Jeg vil ikke have, at det er mig. For det første ville jeg ikke ud af »Twin Peaks«, og for det andet var hele ideen om, at jeg var morder bare ikke rigtigt for mig,« har Ray Wise sagt i et interview. Det blev naturligvis, som instruktøren ville have det.

I øvrigt er »Twin Peaks« blev genoptaget 27 år efter at den første serie blev indspillet, og i mange af rollerne er det de samme skuespillere som dengang – blandt andet Ray Wise.

Ray Wise har spillet med i over 90 film og mange TV-serier. På film har han blandt andet været med i »X-Men«, »RoboCop« og som journalisten Don Hollenbeck i »Good Night, and Good Luck«, hvor han spiller en lettere nervøs journalist, som det ikke går godt for i McCarthy-tidens USA. Dertil kommer en længere række film i horror-kategorien, deriblandt Dracula-film, og det er han som rumænsk på moderens side ikke helt ukendt med.

På TV har han været med i en lang række seværdige serier. Det gælder f.eks. »Star Trek: The Next Generation«, »Star Trek: Voyager«, »Mad Men«, »Gilmore Girls: A Year in the Life« og ikke mindst den nye successerie, »Fargo«.