Den multikulturelle hoftekunstner

Shakira er en solid blanding af kulturer. Det kan både høres i hendes musik og ses på hendes optræden.

Shakira blev hædret for sin indsats for uddannelse af fattige ved World Economic Forum i Davos. Foto: Gian Ehrenzeller/EPA Fold sammen
Læs mere

Selv hvis man ikke skulle have hørt - eller hørt om - Shakira før, så blev VM i fodbold i 2010 i Sydafrika en nærmest uundgåelig anledning. Den blonde popstjerne blev nemlig af FIFA udvalgt til at levere den officielle VM-sang. »Waka Waka« (This Time for Africa), kom den til at hedde og var skrevet og produceret af hende selv samt produceren John Hill. Undervejs blev det sydafrikanske band Freshlyground indlemmet i arbejdet, mens omkvædet og ordene »waka waka« er lånt fra et hit af det camorounske band Golden Sounds sang »Zangaléwa« fra 1986.

Ligesom med sange til James Bond-film har alverdens officielle fodboldsange haft varierende gennemslagskraft, men i dette tilfælde blev »Waka Waka« et verdensomspændende kæmpehit.

Den ledsagende video viser Shakira, en gruppe dansere og børn, der danser sammen, mens der er klippet korte optagelser af store fodboldstjerner ind. På den måde blev både fodbolden og det meste af verden blandet ind i sangen. Også videoen blev et hit og er per januar i år blevet vist ikke færre end 1,29 milliarder gange på YouTube.

Som sidegevinst løb Shakira i forbindelse med optagelserne til videoen ind i den spanske fodboldlandsholdsspiller Gerard Piqué, som hun senere blev gift med og nu har to børn sammen med. På dagen, hvor hun fylder 40, bliver han i øvrigt 30.

Ligesom »Waka Waka« er en international sang, der blev indspillet på både engelsk og spansk, har Shakira Isabel Mebarak Ripoll en særdeles international baggrund. Hun er født i Barranquilla i det nordlige Columbia og har en amerikanskfødt libanesisk far og en columbiansk mor med spanske og italienske rødder. Navnet Shakira er arabisk.

Allerede som barn begyndte hun at skrive sange, og hun var kun 11 år, da hun begyndte at synge professionelt. Kort efter fik hun sin første pladekontrakt, som betød, at det første Shakira-album så dagens lys, da hun var 13. Det næste fulgte kort efter, men hun skulle blive 18, før hun slog igennem med albummet »Pies Descalzos«. Efter et par succesfulde spansksprogede album kom det første engelsksprogede i 2001, »Laundry Service«, der blev en kæmpe succes. Fra da af trådte hun op på den store internationale scene og har siden med succes skiftet mellem at udgive spansk- og engelsksproget musik. Uanset hvad hun griber fat i, er det dog tydeligt, at både hendes musik og sceneoptræden, hvor hun ofte inkorporerer mavedans, er påvirket af hendes blandede baggrund.

»Jeg er en fusion mellem sort og hvid, mellem pop og rock, mellem kulturer – mellem min libanesiske far og min mors spanske blod, den columbianske folklore og arabiske dans, som jeg elsker, og amerikansk musik,« lød hendes egen forklaring i magasinet Faze i 2013.