Den mørke ridder af tegneserier

Frank Miller skabte den »mørke« Batman efter at være blevet røvet.

Frank Millers tegneserier er ofte film noir-inspirerede og har en markant mørk side. Arkivfoto: Quique Garcia/EPA Fold sammen
Læs mere

Batman, Wolverine, Elektra. Frank Miller har beskæftiget sig med flere af tegneserieuniversets giganter for både Marvel og DC Comics. Han er kendt for sin film noir-inspirerede tegnestil, der for længst har sikret ham en plads blandt branchens elite.

Frank Miller blev født for 60 år siden i byen Olney i Maryland. Hans mor var sygeplejerske, faren var tømrer. Fra en tidlig alder var han fascineret af tegneserieuniverset og flyttede som voksen til New York for at blive tegner.

I 1986 fik han sit gennembrud med tegneserien »Batman: The Dark Knight Returns«. I serien tvinges den 50-årige Batman tilbage fra pension, da en ond bande terroriserer Gotham. Frank Miller krediteres af mange for at have skabt den mørke og lidt dystre version af Batman, der i høj grad kendetegner karakteren i dag.

I et interview med The Hollywood Reporter fortæller Miller, at han forud for serien om Batman var blevet røvet på gaden i New York.

En perfekt myte

»Der er noget utroligt ydmygende ved det, og det fik mig til at indse, at Batman var det mest potente symbol, DC havde i sine hænder. Ja, Superman kan flyve, men Batman er både en, der kan gøre mig utrolig bange og samtidig en, der kan redde mig. Det er en perfekt myte.«

Time Magazine har placeret serien i top ti over de bedste grafiske romaner, der nogensinde er skrevet, mens IGN Comics har kåret serien til at være den absolut bedste, der er lavet om Batman.

På IGNs hjemmeside hedder det: »Frank Miller revolutionerede fuldstændig »the Dark Knight«, og hans indflydelse kan mærkes i tegneserieindustrien 20 år senere.«

Forud for serien om Batman var Frank Miller ansat på Marvel, hvor han var tegner på serien »Daredevil«. Hanb lev dog hurtigt forfremmet til at være seriens forfatter og fik stor succes med sine plot. Det var i forbindelse med »Daredevil«, at han skabte karakteren »Elektra«, som blev filmatiseret i 2005. I begyndelsen af firserne skabte han desuden en serie om X-Mens Wolverine sammen med forfatter Chris Claremont. Det blev den første soloserie om den populære figur.

I 00erne fik Frank Miller sin debut på det store lærred. Han instruerede filmatiseringen af sin egen tegneserie, »Sin City«, i 2005 sammen med instruktør Robert Rodriquez. Duoen producerede en fortsættelse til filmen I 2014.

Frem til 2005 var han gift med kolorist Lynn Varley, men har siden deres skilsmisse dannet par med Shakespeare-eksperten Kimberly Cox.