Den medfølgende hustru

Diana Lane slog igennem i ungdomsfilm, men har haft vanskeligt ved at finde anderledes kvinderoller. 22. januar fylder hun 50 år.

Skuespilleren Diane Lane.   Foto: Paul Buck Fold sammen
Læs mere

I 1980erne gjorde to film af Francis Ford Coppola en hel generation af unge skuespillere til et fællesbegreb. Det drejede sig om »The Outsiders« og »Rumble Fish«, der blandt andre blev springbræt for Tom Cruise, Rob Lowe, C. Thomas Howell, Emilio Estevez, Patrick Swayze, Mickey Rourke, Nicolas Cage og Matt Dillon. Indimellem de mange fyre, der blev kaldt »The Frat Pack«, gemte der sig en enkelt pige, nemlig Diana Lane, der ikke på helt samme måde formåede hurtigt at omsætte filmene til en stjernekarriere.

Den nu 50-årige Lane kom ind i filmbranchen under meget turbulens forårsaget af hendes forældres skilsmissse. Faderen var dramalærer, men ernærede sig som taxachauffør, og Diana tilbragte meget tid i hans varetægt og indflydelse på bagsædet af hans hyrevogn. Da hun var 15 år gammel, fløj hun alene til Hollywood for at starte en filmkarriere, og det gik usædvanligt hurtigt, indtil to flop satte hendes karriere i stå. Hun brugte nogle år til at reparere sit forhold til sin mor, og vendte først i 1989 tilbage til skuespillet med en rolle i TV-serien »Lonesome Dove«, der indbragte hende en Emmy.

I de senere år har Diana Lane haft en karriere i »medfølgende hustru«-roller, når den mandlige stjerne skal have en kvinde i deres forhistorie. Hun har problematiseret, hvordan Hollywood vedbliver at fastholde kvinder i den samme slags roller.

»Jeg vil gerne skyde efter noget, der ikke er så sympatisk. Jeg har brug for at være en tæve, og jeg har brug for at være i en komedie,« sagde Diana Lane i 2009. Indtil videre har det været begrænset med den slags roller. Hendes mest kendte til i dag har været rollen som Supermans adoptivmor Martha Kent i Zack Snyders »Man of Steel«.