Den lille store stuntstjerne

Kendt for sin eksplosive, akrobatiske kampstil, komiske timing og halsbrækkende stunts, har Hong Kong-fødte Jackie Chan været en af Asiens mest eksponerede ansigter i Hollywood de sidste fire årtier. 7. april fylder han 60 år.

Jackie Chan til premieren på "The Karate Kid" i 2010. Foto: Tobyn Beck/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han burde egentlig aldrig har været fyldt 60 år. Ikke sådan som Jackie Chan, stuntmanden, instruktøren og vovehalsen over dem alle, i sin over 50 år lange karriere har indrettet sit liv.

Hans mantra om altid selv at udføre sine stunts havde under indspilningerne til »Armor of God«, en Indiana Jones-agtig film, i 1986 nær kostet ham livet. 32 år og stadig i gang med at stable en karriere sammen faldt han ned fra et træ og fik så alvorligt et kraniebrud, at han i dag stadig har varige men af det.

»Jeg har brækket stort set hver en knogle i min krop, og der er ikke et stykke hud, der ikke er kommet til skade. Det betyder, at jeg har konstante smerter, men smerter kan man lære at leve med,« sagde Chan i et interview med Berlingske i 2010.

Læs også: Jackie Chans største udfordring

Og han ved om nogen, hvad han taler om. Både smerterne udenpå, men også dem indeni. Han er søn af en kok og en husholderske fra Hong Kong, men da faderen fik et job som kok på den amerikanske ambassade i Australien, blev syvårige Chan sendt på »China Drama Academy«. En skole, der var kendt og berygtet for sin jernhårde, brutale disciplin og tugt af sine elever. Her gik Jackie Chan i de næste ti år, stort set uden at se sine forældre.

»Der var daglig træning i mange timer og tæsk, så snart man ikke makkede ret, men til gengæld lærte jeg at danse, synge, lave akrobatik og kung fu,« har Chan tidligere fortalt.

Kung fu-læren kom ham til gode, da det blev hans vej ind i filmbranchen. Først som statist, bl.a. i nogle af Bruce Lees film, og senere som stuntkoordinator- og instruktør.

Læs også: Kinas stjerner rager op på topmøde

Inspireret af de amerikanske skuespillere Buster Keaton og Harold Lloyd tog han på sine skuldre at bringe mere komik ind i actionfilmene. Publikum faldt for Chans sans for at blande komik og skøre stunts, så slåskampe blev morsomme, og han fik efterhånden opbygget en glorværdig karriere som Hong Kongs mest populære og højest betalte actionstjerne.

.Underlagt devisen om at »man jo ikke rigtig har gjort sig, før man har gjort det i Hollywood«, forsøgte Chan ihærdigt, midt i 1980erne, at få gennembrud i USA bl.a. med filmen »The Protector« fra 1985. Men uden held. Amerikanske instruktører forstod, ifølge Chan, ikke hans stil. Først ti år senere med kultfilmen »Rumble in the Bronx« begyndte hans fanskare i USA at vokse. Fans, der satte pris på noget, man ikke rigtig havde set før i Vesten.

Læs også: Jackie Chan: Bruce Lee gav mig chancen

Tre år senere kom hans vel nok mest kendte værk »Rush Hour«, der slog Chans navn fast på de amerikanske breddegrader. Filmen har indtil videre fået to efterfølgere, og rygterne vil vide, at den fjerde er på vej. Dertil kom holywoodfilm som »Shanghai Noon«, der også fik en efterfølger, og genindspilningen af »Karate Kid«. De senere år har man dog kunnet se Chan i alvorligere roller i grandiose film om Kinas historie.

Læs også: De fem mest sete film i Kina sidste år

I 2002 fik han en stjerne på Walk of Fame i Hollywood. I 2004 blev han optaget i Guinness Rekordbog for flest stunts udført af en levende skuespiller og en uregistreret rekord for flest indspilninger af en enkelt scene med over 2.900 i filmen »Dragon Lord«.