Den længst siddende kulturminister

Allerede i en tidlig alder var Brian Mikkelsen politisk aktiv, og han har formået at blive siddende som folkevalgt i det nu meget indskrænkede parti i snart 22 år.

Fhv. kulturminister Brian Mikkelsen.       Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Fra han var seks år, kunne man finde ham siddende med næsen i en avis, og tre år senere var han abonnent på tidsskriftet Skalk, der giver læseren det seneste nye inden for dansk arkæologi og historie.

Hans mor og far, Winnie og Arne Arthur Mikkelsen, kunne se til, mens deres søn fik sit første læserbrev i BT, da han var 12 år. Moderen blev gravid som 16-årig og gik ud af skolen efter 7. klasse, mens faderen var 18 år og i lære, og Brian Mikkelsens første hjem var en lejlighed med ét værelse på Christianshavn, som tidligere er blevet beskrevet som havende »lokum i gården og rotter på loftet«. Men forældrene arbejdede sig op ad boligstigen, og senere kom de til at bo i et parcelhus i Smørum.

Deres tidligt velorienterede søn endte med at blive den første student i familien. Senere blev han også den første til at få en universitetsuddannelse, blive valgt til Folketinget og ikke mindst blive minister.

Han begyndte i gymnasiet i 1983 efter et år på high school i Washington, og det var i løbet af gymnasieårene, at han meldte sig ind i Konservativ Ungdom, som han også var formand for 1989-1990.

1986-1994 læste han til cand.scient.pol. på Københavns Universitet, og undervejs nåede han at få en enkelt måned i Folketinget som midlertidigt medlem. Det samme år, som Brian Mikkelsen blev færdig på statskundskabsstudiet, blev han i september måned valgt til Folketinget, og hans mørkebrune, glatte hår og ansigtet med de halvrunde briller er i løbet af de seneste 22 år i Folketinget blevet genkendeligt for de fleste.

Hans agenda var fra første dag, at Danmark skulle styres mere borgerligt. Snart blev han en del af partiets top, og da Fogh blev statsminister i 2001, fik Mikkelsen posten som kulturminister. Han sad syv år på posten og fremhæver selv den såkaldte nationale kulturkanon som sit personlige projekt. Den nuværende kulturminister, Bertel Haarder (V), slog dog for nylig fast i Politiken, at det var ham, der startede projektet i 1990, da han som undervisningsminister nedsatte det første kanonudvalg.

Omlægningen af biblioteksafgiften, flytningen af Rigsarkivet til Odense og privatiseringen af TV 2 var nogle af de store sager, der fyldte Brian Mikkelsens hverdag som kulturminister, men de måtte alle sløjfes af forskellige grunde. Til gengæld fik han indført gratis entre på Statens Museum for Kunst og Nationalmuseet. Efterfølgende sad han halvandet år som dels justitsminister og dels økonomi- og erhvervsminister, og i dag er han ordfører for skat, finans, erhverv, idræt og IT og næstformand for folketingsgruppen på seks mand.

Han bor med sin kone, Eliane Wexøe-Mikkelsen, og deres fire børn i en villa i Hellerup.