Den kloge europæer

Bjarke Møller er direktør for Tænketanken Europa, som finansieres af Dansk Industri og CO Industri.

Foto: Mette Johnsen
Læs mere
Fold sammen

Murens fald, Østeuropa løsrivelse fra Sovjet og den Europæiske Unions tilblivelse i slutningen af 1980erne og begyndelsen af 1990erne var så markante begivenheder, at de satte deres præg og dannede et holdningsmæssigt bagtæppe for en generation.

Bjarke Møller, der er direktør i Tænketanken Europa, var formand for SF’s ungdomorganisation, SFU, i slutningen af 1980erne.

Han forsøgte at trække Aksel Larsens røde parti mod en mere europavenlig linje og foreslog blandt andet, at partiet satsede på et regeringssamarbejde med Socialdemokraterne og Radikale.

SF var, syntes han, slået ind på en meget nationalkonservativ kurs og manglede engagement i det nye Europa. Men det var ikke velset i partiet og blev pure afvist af rorgængeren, den daværende formand for moderpartiet, Gert Pedersen. Gert Pedersen så kun perspektiver i et rent arbejderflertal og havde ikke meget tilovers for Fællesmarkedet. 20 år senere var meget forandret for SF.

I 1990 meldte Bjarke Møller sig ud SF og har siden ikke tilhørt noget parti. Året før havde han mødt spanske Ana Maria Munar på et seminar for Europæisk Ungdom. I 1992 blev de gift.

Efter syv år i Danmark led hun af tiltagende hjemve, og parret flyttede til Mallorca, hvor de boede i syv år, mens Bjarke Møller blandt andet arbejdede som korrespondent for Information.

Han beskriver sig selv som »fodboldfanatiker« og udover den frie og afslappede spanske livsstil, passede det ham glimrende som Real Madrid-tilhænger - han skiftede fra Barcelona samtidig med Michael Laudrup - at bo i et land, hvor fodbold fylder alt.

Alle hans tre børn har spillet fodbold og Bjarke Møller spiller i dag selv som superveteran i B93 og er engageret som formand for klubbens pigeafdeling.

Bjarke Møller er født og opvokset i Hedensted og valgte at læse på universitetet efter ikke at være kommet ind på Journalisthøjskolen. Efter fire år droppede han ud og begyndte at skrive. Udover Information har han leveret masser af indslag til Danmarks Radios P1 og været ansat på Politiken, inden han i 2008 blev chefredaktør på Ugebrevet Mandag Morgen.

Den nye succesfulde Tænketanken Europa, som senest var meget synlig i forbindelse med folkeafstemningen om det retlige forbehold i december, blev han direktør for i 2014.

Han har fået frie hænder til at bygge den op fra grunden finansieret af interesseorganisationerne Dansk Industri og CO Industri. I dag er tænketanken en af de mest citerede i danske medier og den intellektuelt skarpe Bjarke Møller en flittig debattør, som gør, hvad han kan for at skabe sammenhæng i et Europa, som på mange felter slår revner.