Den kloge blondine

Reese Witherspoon har medvirket i omkring 40 film som både skuespiller og producent. En Oscar for rollen i »Walk the Line« er det også blevet til..

Reese Witherspoon fik sit store gennembrud i »Legally Blonde« fra 2001. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Reese Witherspoon har 25 år på bagen i filmbranchen til trods for, at hun kun fylder 40 år. Den Oscarvindende skuespiller fik sin første rolle i »Sommermåne«, en film der foregår i Lousiana i 1957, og meget passende handler om at blive voksen. Derefter kom flere filmroller, hvor det måske især er værd at nævne »Pleasantville« fra 1998, der delvis foregår i en sort/hvid filmserie og også har ungdomsårene som tema. Medspilleren her var Tobey Maguire.

Witherspoons store gennembrud kom som Elle Woods i »Legally Blonde« fra 2001, der blev et vendepunkt i hendes karriere. Kort fortalt handler filmen om en blond kvinde, der vil vinde sin kæreste tilbage ved også at studere jura, som han gør. Hun virker meget »blond« i begyndelsen, men får efterhånden bevist, at bare fordi man er blond, og fordi man ser godt ud, kan hovedet være skruet godt på alligevel. En opfølger til filmen, hvor hun er uddannet advokat, fik til gengæld ringe anmeldelser.

Reese Witherspoon er lyshåret, og har også spillet et par lyshårede roller, men blev mildest talt træt af det ringe udbud, der var af gode, seriøse roller til kvinder, og den ofte store lønforskel mellem kvindelige og mandlige skuespillere. Derfor har hun i dag sit eget produktionsselskab, Pacific Standard.

Hun gad ikke længere blot spille tomhjernet kæreste til en lige så dum fyr. Pacific Standard har blandt andet haft succes med filmene »Gone Girl« og »Wild«.

Selv har Reese Witherspoon haft stor succes i film som »Walk the Line«, der handler om Johnny og June Carter Cash. De er begge countrymusikere. I den film fik hun vist, at hun ikke blot er en god skuespiller, men også en god sanger, idet hun selv stod for alle Junes sange i filmen. Filmen fra 2005 indbragte hende en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle.

Karrieren har indtil videre budt på omkring 40 film, dertil kommer en del TV-film, og i en del af filmene har hun selv været producent. Hun er en af de bedst betalte kvindelige skuespillere i Hollywood. 1999-2006 var hun gift med skuespilleren Ryan Phillippe, som hun fik to børn med. Senere blev hun gift med Jim Toth, som hun har en søn med.

Uden for filmlærredet er Witherspoon aktiv i en forening, der beskytter børn, og hun er ansigt for Avon Foundation, der hjælper kvinder og har fokuseret på brystkræftundersøgelser og forbyggelse af vold i hjemmet.