Den juridiske vagthund

70 år. Professor Claus Haagen Jensen har i knap 30 år næsten døgnet rundt været klar til at kommentere myndigheders ageren – og som formand at kæmpe for Institut for Menneskerettigheder.

Claus Haagen Jensen – en vindertype, også på tennisbanen. Fold sammen
Læs mere

Aalborg Universitet har siden starten i 70erne effektivt og bevidst markeret sig i offentligheden med en stribe samfundsfaglige kommentatorer. En af de meget citerede profiler er professor Claus Haagen Jensen.

Næsten døgnet rundt er han parat til at udtale sig om myndigheders ageren i sager, som angår forvaltningsret, kommunalret, statsret, folkeret, miljøret, arbejdsret, EU-ret, markedsret og menneskerettigheder – bare kom an – så vidtfavnende er hans engagement.

I morgen fylder han 70 og overgår til seniortilværelsen. Men han får stadig et lille kontor på universitetet, og offentlige myndigheder vil fortsat kunne få bid og bjæf fra den juridiske vagthund.

Arbejdsløs bliver han slet ikke, idet han fortsat er bestyrelsesformand for det af og til stormomsuste Institut for Menneskerettigheder, en post han fik 1989, da det hed et center. Så han har – som tidligere V-mand – taget sin tørn med VK-regeringen.

Haagen Jensen har også været på barrikaderne på sit universitet, da marxisterne direkte og indirekte prøvede at tage teten. Han har således oplevet at blive mandsopdækket af de røde til sine informationsmøder, men nu synes den evige borgfred at være indtrådt.

Claus Haagen Jensen er fynbo, men ikke af den milde slags. Det høres på hans karske ordvalg, når han som offentligt ansat har følt det som sin opgave – et kald? – at holde øje med, hvordan retsprincipperne forvaltes – eller når han tre-fire gange om ugen svinger tennisketcheren, for han hader at tabe.

Siden studieårene har Haagen Jensen haft følge af sin Gudrún – kaldet Toppa – med islandske gener. De deler glæden ved kunst – og af og til køkkenet, når han laver spændende mad, og hun rydder op efter ham.

Hvordan har professoren det i øvrigt med journalisterne, der er storaftagere af hans meninger? Jo, de er stort set alle o.k., synes han, for de har gennem de knap 30 år refereret meget korrekt, hvad enten de har brugt båndoptager eller notater. Men de skulle også bare lige prøve på andet, brummer han.

Haagen Jensen blev før jul fejret med et festskrift på 406 sider, der blev overrakt ved en reception på hans stolthed, det nye juridiske institut i egen bygning, som nu kan producere jurister fuldt ud i Aalborg.