Den hyggelige vejrmand med de sjove sweatre

Henrik Voldborg kan ikke lade være med at forudse, hvordan vejret bliver.

Foto: Betina Garcia Fold sammen
Læs mere

Når Henrik Voldborg fylder 80 år 7. april, har et vejromslag gjort vore forårsfornemmelser til skamme. Væk er det lune vejr, der er afløst af koldere vejr med regn.

»Det ustabile vejr fortsætter et stykke tid endnu, og det bliver sjældent med temperaturer over ti grader. Så vidt jeg kan se, kommer der også mindst en nat med frost,« fortæller Henrik Voldborg, da han nærmest pr. automatik opdaterer mig på de kommende dages vejr, da jeg ringer til ham.

Vejret var ikke kun et job for Voldborg gennem mere end 40 år. Det har siden ti-årsalderen været en hobby, og efter pensioneringen er det igen en kær hobby.

»Jeg følger med på computeren og kunne faktisk godt begynde at udgive mine egne vejrudsigter. Det vil jeg nu ikke, men når venner og bekendte skal ud og rejse og spørger efter vejret, kigger jeg lige og kommer med et bud på, hvilket vejr, der er mest sandsynligt,« siger Henrik Voldborg.

Han er ikke typen, der taler om vejret, fordi han ikke kan finde på et samtaleemne. Hanbliver ganske enkelt munter i stemmen, når det handler om denne uforudsigelige videnskab. Fornøjelsenbestår i, at videnskaben om vejret foregår i et sprog, der er til at forstå.

Han har haft tid til at lære det, for han optrådte allerede fra 1963 med vejrudsigter på TV om lørdagen, og siden har vejrmanden med de kraftigt mønstrede sweatre fulgt os, indtil han stoppede i 2001.

»Man skal fortælle folk noget, der er til at forstå. F.eks. at vestjyderne får varmere vejr på grund af vindretningen, mens de mod østvendte kyster får det koldere. Det er de enkle budskaber, der fungerer, og det har jeg altid betræbt mig på.«

Voldborg er født på Frederiksberg og blev matematisk student fra Holte Gymnasium i 1954. Så begyndte han på meteorologi-studiet på Københavns Universitet og blev færdig som mag.scient. i 1961, men da havde han allerede arbejdet som studentermedhjælper på Meteorologisk Institut i tre år, og derfor var det naturligt, at han blev ansat der som videnskabelig assistent efter sin eksamen.

Meget har ændret sig i hans tid som meteorolog – ikke mindst bedre vejrmodeller i computerne med kraften til at fremstille omfattende beregninger.

»Det er blevet lettere at foretage prognoser en uge frem, men det interessante med en videnskab som vejret, er, at der altid vil være nogle usikkerhedsmomenter tilbage,« siger Voldborg og får det til at lyde, som om det også er lige netop det, der gør det med vejret ekstra interessant.

»Tidligere kunne det være mere svært at forudse, om nedbør kom som regn eller sne, og da vi engang i november 1971 havde forudset nedbør, men det kom som sne sammen med en storm, gav det stor ballade, fordi en departementschef var sneet inde i sit sommerhus. Men det førte heldigvis til, at der blev investeret flere penge i DMI,« husker han.

Musikken har spillet en afgørende rolle for Voldborg gennem årene. Som otte-årig begyndte han at spille klaver, men han brød sig ikke om lærerinden og fik ikke øvet nok.

Da han blev 13 år, begyndte han i stedet at spille cello, og det har han holdt fast i lige siden. Han blev i slutningen af 1960erne medlem af Gladsaxe Symfoniorkester samt spillede i en række strygekvartetter. I 1971 blev han medlem af Amatørsymfonikerne, men måtte sande, at sene vagter ikke var foreneligt med orkesterprøver.

Nu medvirker han to-tre gange om året i Symfoniorkestret af 1963, og samtidig spiller han fast i to klavertrioer samt tre strygekvartetter.

Han har stået på ski, siden han var fire år, men har i de senere år skruet lidt ned for frekvensen, fordi han er bange for at falde.

Men vejret, det holder han fast i.