Den generøse EU-ekspert fylder 50

EU-formidleren Ole Ryborg brænder for stoffet, og det gør ikke noget, når han glemmer sit slips. 20. maj fylder han 50 år.

I det internationale pressekorps i Bruxelles er der kun få, der som Ole Ryborg har tilbragt så mange år i Europas politiske hovedstad.   Foto: Agnete Schlichtkrull/DR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Ole Ryborgs selskab kan man være sikker på mindst én ting: Man keder sig aldrig, og man bliver som regel en forklaring, en anekdote og et godt grin rigere. Problemstillinger kan være komplekse og tage tid i Bruxelles. Men uanset om det handler om tv-seere eller nybegynderkorrespondenter, så har DR-korrespondenten, der har tilbragt halvdelen af sit liv i Bruxelles, måneder på topmøder og et par år i Strasbourg, et tålmod og en sjælden generøsitet: Ole Ryborg er ikke bange for at dele.

Bruxelles er Ole Ryborgs skæbne. I det internationale pressekorps i Bruxelles er der kun få, der som Ole Ryborg har tilbragt så mange år i Europas politiske hovedstad – og endnu færre har bragt gejsten med sig hele vejen i samme grad som »Tigerdyret fra Bruxelles«.

At følges få hundrede meter igennem EU-kvarteret med Ryborg skal man afholde sig fra, hvis man har travlt. Han stopper konstant, hilser og sludrer med gud og hver mand, og Ryborg har intet imod at dele ud af kilder, tips og historier.

På ministermøder i Luxembourg er det ikke en katastrofe, når det få minutter inden han skal direkte igennem til TV-avisen går op for Ryborg, at han har glemt slipset. Chefen for Financial Times’ Bruxelles-kontor kommer tilfældigt gående forbi TV-folkenes podie, og skraldgrinende løsner stjernereporteren kravatten og rækker den til Ryborg.

Det ser afslappet ud, når han er på. Der er overskud på skærmen, hvor han som formidler er blevet for EU, hvad Henrik Voldborg var for TV-vejret. Men tag ikke fejl. Ole Ryborg har et hårdt job, og folk, der holder af ham, håber at DR passer på ham. For i Ole Ryborg brænder en flamme for stoffet og for rollen som formidler, der ikke tillader ham pause.

Ole Ryborg, der bor i Sverige, hvor han i øvrigt er gift med landets fremmeste EU-journalist, er heldigvis inkarneret jæger. Så når elgjagten går ind, lader han Bruxelles være Bruxelles.

DR-korrespondenten er blevet kritiseret for at være for EU-positiv, når han forsøger at forklare, at tingene ikke er simple eller sort-hvide. Men engagementet anfægtes af ingen. Tværtimod blev der sat pris på det tidligere i år, da Den Berlingske Fond gav sin journalistpris til Ole Ryborg. Set fra kulissen kunne ingen modtager være mere velvalgt.