Den figurative mystiker

60 i dag. Lars Physant maler gådefuld realisme og mytologiske portrætter – og så arbejder han for dansk-spansk kulturudveksling.

Man kan se, hvad Lars Physants malerier forstiller. Men man er nødt til at spekulere over, hvad de fortæller.

Ofte åbner der sig et større sceneri i Lars Physants figurative billeder. En landskab, et udsnit af en by, mennesker samlet ved en flod i et fjernt land. Noget er på færde i en stor og forunderlig verden.

Billederne har en udpræget filmisk og drømmeagtig karakter.

Til tider lægger Lars Physant farvede elementer ind i billedfladen som for at understrege en stemning, og undertiden beskærer han formatet, som for at pege på, hvad der er væsentligt, eller stille spørgsmål til betragteren om, hvorfor noget er udeladt. Ja, billedelementerne er genkendelige – men historien kræver indsigt.

Også gerne i nogle af de emner, Lars Physant interesserer sig for som naturvidenskab, arkitektur og litteratur.

Ikke mindst litteraturen er vigtig for den billedkunstnerisk autodidakte, tidligere litteraturstuderende kunstmaler, der siden 2002 har siddet i bestyrelsen for den spanske Dronning Isabella-fond og også har gjort en indsats for kulturudvekslingen mellem Danmark og valgfædrelandet Spanien, hvor han har boet og arbejdet siden midten af 1990erne. Indsatsen har blandt andet været støtte til oversættelse af lyrik fra det ene sprog til det andet.

Det var et længere ophold i Rom, der gav Lars Physant smag for den sydeuropæiske kultur og levevis; landskaberne, arkitekturen, mentaliteten, gastronomien, og da han traf billedhuggeren Sílvia Magrinyà Costán, og de giftede sig, gav det mening at bosætte sig i Barcelona.

Atelieret ved siden af Barcelonas berømte katedral, Sagrada Família, ligger et stykke fra Danmark, og bosat i udlandet er det ofte vanskeligt for en – selvvalgt - gammeldags maler at forblive en del af det danske kunstliv.

Mange udstillinger i udlandet

De fleste af Lars Physants udstillinger gennem de sidste adskillige år har da også været i udlandet.

Men han har dog for nylig udstillet på Vendsyssel Kunstmuseum og på anden måde bidraget til dansk kultur som for eksempel ved at illustrere en smuk udgave af et udvalg af Federico Garcia Lorcas digte oversat af Klaus Rifbjerg. Og så har Lars Physant malet en del portrætter i Danmark.

Blandt de seneste er Nationalmuseets gave til Dronningen i anledning af 75-års fødselsdagen. Billedet er også anvendt til omslaget af Berlingskes Thomas Larsens samtalebog med Dronningen, »De dybeste rødder«, der udkom i fjor.

Lars Physant udstiller til efteråret i Kastrupgårdsamlingen.