Den cimbriske europæer i ny kamp

Niels Jørgen Thøgersen, tidl. berømmet topinformant om EU, slås nu for borgeres basale rettigheder, når de er udenlands.

Privatfoto Fold sammen
Læs mere

Han har haft Europa-bacillen i kroppen siden sine helt unge dage. Og den boltrer sig fortsat muntert hos Niels Jørgen Thøgersen, selv om det er ti år siden, han blev pensioneret som EU-Kommissionens direktør for kommunikation og medier.

Nu gælder det – for den 22. januar 70-årige – kampen at sikre borgeres basale rettigheder i Europa. Og han har et ord at skulle have sagt som formand for interesseorganisationen Europeans throughout the World:

»Sagt kort: Når en europæer benytter sig af retten til fri bevægelighed i EU, berøves man som konsekvens sine demokratiske rettigheder. Og det gælder for mange. Godt 15 procent i unionen lever nemlig i et andet land end det, de er født i – og kun de færreste kan stemme til alle valg i enten deres nye eller gamle land.«

Thøgersen har boet i udlandet i 27 år, men mød den mand et hvilket som helst sted i verden – og uanset hans påklædning eller anledningen til træffet – vil næppe nogen dansker være i tvivl om at stå over for en landsmand. Han emmer af danskhed: Garderhøj, blåøjet, halvtrind, med gråt hår og skæg, et muntert glimt i øjet og et godt grin.

Det gode humør fik han ligefrem formaliseret, da han lagde kommunikationsstrategien i EU, idet han fik nedfældet, at humoren skal have sin vigtige plads. Den regel måtte han kæmpe for – franskmænd kunne vist ikke lide den.

Vejen til slutposten var lang og begyndte, da han som ung cand.scient.pol. fra Aarhus fik tjansen som begejstret kampagneleder 1971 for den danske folkeafstemning om medlemskab. Vor navnkundige Finn Gundelach fik øje på ham, ansatte ham som chef for EFs nordiske infocenter i København og trak ham derefter til Bruxelles. Udover sit store engagement medbragte Thøgersen noget andet, han havde mødt i Næstved. Her fortalte han på en konference så levende om Europas fremtid, at han talte sig ind i hjertet hos en af tilhørerne, Liselotte fra Danmarks Turistråd.

Thøgersen har altid været til kontant tale. Ved indgangen til hans kontor i Berlaymont-bygningen stod: Be on time and come to the point. Så var tonen slået an. Det blev den også på de daglige korte morgenmøder, hvor alle skulle deltage og kunne give deres besyv med. Dansk mødekultur.

Thøgersen er europæer, ja, men altså som alle danske i udlandet også afklaret om sin oprindelse. Med fødested og opvækst på den fædrene gård i himmerlandske Grynderup er han klart en af de ægte cimbrere. Det var dem, der i århundreder før vor tidsregning drog op fra det jyske, forcerede Alperne og ville indtage Romerriget. Derfor har han i sin slægtssøgning besøgt alpebyen Giazza nord for Verona, her findes blåøjede efterkommere af cimbrerne. Mens hans egne afkomstprøver netop er inspiceret i morfarrollen i Australien.

De store festers tid bliver afløst af en romantisk hyggetur for to – væk fra den politibefæstede hovedstad til romantiske Saarbrücken. Og til 1. september indløses fødselsdagsgaven. Ægteparret kan blive statsborgere også i Belgien, efter at Folketinget har lovliggjort dobbelt statsborgerskab.