Den charmerende oprører fylder 60

Denzel Washington har et stort register som skuespiller, og har brugt en fornem stjernekarriere til at fremme sorte amerikaneres sag.

Foto: Fred Thornhill/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hollywoods måske mest perfekte tandsæt, men også en skuespiller, der sømløst og på sekunder kan forvandle sig fra det charmerende til en ildevarslende trussel.

Denzel Hayes Washington Jr., ofte blot kaldet Denzel, er en af USAs mest succesfulde skuespillere, der blandt andet har vundet to Oscars for sine højprofilerede filmroller. 28. december fylder han 60 år, men ser meget yngre ud på filmlærredet.

Oprindeligt ønskede han at blive journalist, men hans interesse for skuespillet blev vakt, da han medvirkede i flere mindre teaterproduktioner på universitetet.

Efter sin uddannelse flyttede han derfor til San Francisco, hvor han kom på American Conservatory Theatre, som han forlod efter et år for at søge arbejde som skuespiller. I 1982 blev Denzel valgt til rollen som »Dr. Chandler« i NBCs hospitalsserie, »St. Elsewhere«, og det blev et stort hit for Denzel Washington, der spillede rollen som »Dr. Chandler« i seks år fremefter.

Den første seriøse filmrolle kom i 1987, da han spillede den Oscar-nominerede birolle Steve Biko i Richard Attenboroughs autentiske drama »Cry Freedom« om den sydafrikanske frihedskæmper.

To år efter fik han sit egentlige internationale gennembrud i Edward Zwicks borgerkrigsdrama, »Ærens Mark« (Glory) fra 1989, der handler om en sort bataljon af soldater, der kæmper for nordstaterne.

Herefter fulgte større og større roller, ikke mindst historiske figurer som Malcom X og bokseren Rubin »Hurricane« Carter. Til sidstnævnte film forberedte han sig ved at boksetræne i et helt år.

De første store kasse-succeser var film som »Pelikannotatet« (1993) og »Philadelphia« (1993), hvor Denzel spiller over for henholdsvis Julia Roberts og Tom Hanks. Oscaren vandt han for rollen som politibetjenten Alonzo i »Training Day« fra 2001, der kan ses som et forsøg på at bryde med de hyppige roller som renskuret helt.

Den linje gentog han i »American gangster« fra 2007 og »Flight« fra 2012, der var nye eksempler på Washingtons brede register som skuespiller.

Denzel Washington har ofte brugt sin karriere til at fremme sorte kunstneres sag i USA, og har blandt andet haft et sammenstød med instruktøren Quentin Tarantino om dennes hyppige brug af ordet »nigger«.

Denzel Washington bor i Los Angeles med sin hustru, Pauletta Washington, som han har været gift med siden 1983. Sammen har de fire børn.