Den amerikanske drøm

40 år. Floyd Mayweathers historie er klassisk stof om knægten, der kommer fra fattige kår og bliver verdensstjerne og mangemillionær.

Bokseren Floyd Mayweather, her fotograferet 1. april sidste år, er blevet mangemillionær af sin sport. Foto: Patrick Smith Fold sammen
Læs mere

Historien om Floyd Mayweather er en »rags to riches«-historie så klassisk, som næsten kun amerikanere kan lave dem. Det er historien om knægten, der voksede op i yderst fattige kår og slog sig igennem til toppen – bogstaveligt og i overført betydning.

Floyd Mayweather Jr. har i løbet af sin karriere ikke blot vundet titel på titel, han har også tjent styrtende på det og er blevet udnævnt som den bedste bokser kilo for kilo. Men havde han ikke formået at få succes i en boksering, er det ikke utænkeligt, at han var endt i samme spor som det, hans far på et tidspunkt var slået ind på – som narkosælger.

Floyd Mayweather Jr. er født i Michigand i en familie af boksere. Faderen, Floyd Mayweather Sr., var amatørbokser, mens hans to onkler tjente penge på deres sport. Faderen endte imidlertid i fængsel for narkohandel, mens moderen, som på et tidspunkt tog Floyd Jr. med til New Jersey, var narkoman. Derfor boede han en del år hos bedstemoderen. Boksningen blev hans flugt fra problemerne, og han besluttede tidligt, at han var nødt til at slå ind på den vej, hvis han skulle kunne tjene penge til sig selv og sin mor. Prisen blev high school, som han tidligt droppede ud af.

Gudskelov havde den unge mand talent, og efter 86 sejre mod seks nederlag som amatør og kort efter at have vundet bronze i fjervægt ved OL i 1996, gik han over som professionel. Siden han har ikke tabt en kamp.

Bokseren med den veludviklede defensiv, det fine overblik og de hurtige fødder vandt sin første professionelle sejr i 1996, to år senere også det første verdensmesterskab i super fjervægt i WBC-regi – og trods defensiven vandt han de fleste af sine kampe på knock out. De næste tre år vandt han samtlige titelforsvar og blev sammenlignet med legender som Muhammad Ali og Sugar Ray Robinson.

Da det kneb med at holde sig i superfjervægt, rykkede han op i letvægt. Det ændrede dog ikke på hans succesrate. I 2002 vandt han sin første verdensmesterskabstitel og forsvarede den og flere andre i forskellige forbund frem til 2005, da han igen rykkede vægtklasse til weltervægt. Resultatet var det samme som i de andre vægtklasser.

I 2007 var Mayweather klar i letmellemvægt til et stormøde med Oscar de la Hoya. Kampen blev den hidtil bedst sælgende på pay-per-view og indbragte de la Hoya 58 mio. dollar, mens Mayweather fik 25 mio., men i ringen blev Mayweather den største. Kort efter annoncerede han, at han indstillede karrieren. Det holdt 21 måneder, så var han tilbage, og skønt han skiftede lidt mellem vægtklasserne, ændrede det ikke ved hans dominans.

I 2009 begyndte spekulationerne om et møde mellem Mayweather og Manny Pacquiao. Derpå fulgte det, som stort set kun sker i boksning. En række diskussioner om, hvordan kampen skal afvikles, og som i princippet kun dækker over, hvordan den økonomiske kage skal skæres. Det tog seks år, før det var på plads. I mellemtiden havde Mayweather nået at skifte vægtklasse et par gange og afsone to måneder i fængsel for hustruvold. Da kæmperne endelig nåede ringen, blev kampen lidt af en fuser med Mayweather som en klar vinder.

I september 2015 blev det til en enkelt sejr mere, hvorefter den engang fattige knægt trak sig tilbage som ubesejret og hovedrig.