Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den 49-årige Josephine Fock, der optræder som talsperson og folketingskandidat for Uffe Elbæks nye parti, Alternativet, har en lang karriere inden for fagbevægelsen bag sig. Siden hun blev uddannet jurist fra Aarhus Universitet i 1993, har hun næsten udelukkende arbejdet inden for fagbevægelsen. Hendes første job var i Psykologforeningen, hvor hun fattede interesse for overenskomstsystemet. Dernæst blev hun ansat i Akademikernes Centralorganisation, og derfra kom hun over i Sundhedskartellet. Så rykkede hun over i LO-delen, og siden 2007 har hun været sekretariatschef for Offentligt Ansattes Organisation.
Men i modsætning til mange af de øvrige topledere i fagbevægelsen er hun ikke socialdemokrat. Hun har været medlem af Det Radikale Venstre og er altså nu gået med over i Alternativet. Hvis Alternativet kommer i Folketinget og får indflydelse efter valget, mener hun imidlertid, at de forandringer, der skal skabes, skal finde sted i et tæt samarbejde med fagbevægelsen.
Blandt de største udfordringer for det danske samfund i dag er ifølge Josephine Fock omstillingen til en mere bæredygtig udvikling. Og med det tænker hun ikke kun på miljø- og klimaforbedringer, men også såkaldt »social bæredygtighed«. Tilliden til de offentligt ansatte skal genskabes, bl.a. ved at man afbureaukratiserer og fjerner de mange kontrolmekanismer i forhold til deres arbejdsopgaver, som er kommet til i de senere år.
Men Josephine Fock er også udnævnt til Alternativets retspolitiske »ordfører«. Det er et af de politikområder, hvor Alternativets politik endnu ikke er lagt fast, men først er ved at blive udviklet.
Så hvad får man på retspolitikkens område, hvis man stemmer på Alternativet? Ifølge Josephine Fock kan man i hvert fald være sikker på, at Alternativet vil gå imod en nedsættelse af den kriminelle lavalder. På dette område er Alternativet altså rødt snarere end blåt. Josephine Fock lægger i den forbindelse vægt på undersøgelser, der viser, at personer, der bliver hårdt straffet, har mere tendens til at begå ny kriminalitet end personer, der får en mildere straf.
En anden ting, som Josephine Fock lægger stor vægt på som repræsentant for sit nye parti, er, at politikerne fra Alternativet skal føre politik på en ny måde. Det indebærer bl.a., at de skal sige, hvad de selv vil, i stedet for at begå mudderkastning imod andre politikere. Derfor bliver den største udfordring for Josephine Fock og de andre i Alternativet også, om de i løbet af den tilbageværende del af valgkampen kan nå at overbevise tilstrækkeligt mange vælgere om, at de på nuværende tidspunkt selv har gjort sig klart, hvad de vil. Eller om der er alt for mange områder, hvor politikken, ligesom inden for retspolitikkens område, stadig er »under udvikling«.