Dedikeret skuespiller fylder rundt

Det er ikke mindst rollen som Gotham Citys beskytter som Christian Bale især vil blive husket for. 30. januar fylder han 40 år.

Christian Bale. Foto: Eric Thayer Fold sammen
Læs mere

Den britisk-fødte skuespiller Christian Bale er måske den tydeligste arvtager til legenden Robert de Niro. Det skyldes Bales evne til at transformere sig, så han passer vægtmæssigt til de roller, han påtager sig, senest i »American Hustle«, hvor han tog 43 kilo på for at fylde sin rolle ud med fornøden pondus. Måske vil denne rolle overgå hans tidligere meget omtalte i gyseren »The Machinist«, hvor han smed mange kilo for at fremstå som en udmagret mand, der ubevidst er holdt op med at tage næring til sig fordi han hjemsøges af dårlig samvittighed.

For et par år siden var det lige ved at gå galt, da et lydklip røg på nettet, hvori Bale overfuser en filmtekniker. I klippet fremstår Bale som en megaloman diva, der ikke tåler det mindste fra sin omverden, men hvis man betænker, den uhyre dedikation som skuepilleren bringer til sine roller, kan man også vælge at anskue udflippet som en del af denne omhu.

Christian Bale gjorde sig tidligt bemærket i rollen som et barn i en japansk krigsfangelejr i Spielbergs »Solens Rige«, men den rolle han for evigt vil blive forbundet med, er Batman, som han med en mærkelig besathed har givet krop og mørk snerrende stemme i tre film: »Batman Begins«, »The Dark Knight« og »The Dark Knight Rises«.

Tidligere havde man følt sig alvorligt utryg ved ham i filmversionen af Brett Easton Ellis horrorsatire »American Psycho«, hvori han hævede begrebet sixpack (mavemuskler) til en nyt niveau. Blandt Bales mindre kendte film finder man Gabriel Axels »Amled, Prinsen af Jylland«, hans barnerolle i Vladimir Grammatikovs udgave af »Mio, min Mio« og som indædt FBI-agent på jagt efter folkets fjender i Michael Manns stilfulde gangsterfilm »Public Enemies«.

En anden konventionel rolle havde han i den i Vesten oversete kinesiske krigsfilm om japanernes overfald på Nanking, »Flowers of War«, hvor han gik en Harrison Ford i bedene som modstræbende helt. Alle roller er dog blegnet ved siden af hans præstationer som Batman, den kappeklædte selvtægtsmand i Gotham City.