De dødes vogter

Professor, dr.med. Jørgen Lange Thomsen er landets mest indflydelsesrige retsmediciner. 27. marts fylder han 70 år.

Retsmediciner Jørgen Lange Thomsen. Foto: Jeppe Bøje Nielsen Fold sammen
Læs mere

Da Jørgen Lange Thomsen i 1972 begyndte som retsmediciner, vidste folk ikke, hvad hans job var. I dag kan han ikke gemme sig bag titlen. Det har de mange krimiserier sørget for med deres højspændte version af hverdagen nede i den kliniske kælder.

Én ting er krimielskernes forestillinger, men når Jørgen Lange Thomsen har med en dræbt person at gøre, er det rent faktisk en enorm motivation for ham at give offeret sin ret. At opklare, hvad der er sket og forhåbentlig hjælpe til opklaringen af forbrydelsen.

Han tager ofte ud i verden og assisterer ved store retsmedicinske opgaver som efter tsunamien i Asien i 2004. Jørgen Lange Thomsen var den første retsmediciner i verden som valgte at anvende retsmedicin til international dokumentation af tortur, myndighedsvold og andre overtrædelser af menneskerettighederne. Han bragte viden og bevidsthed om rædslerne og overgrebene til danskerne.

Han har været ansat som professor i retsmedicin siden 1996 på Syddansk Universitet og er institutleder samme sted. Han er grundlægger af Dansk Selskab for Retsmedicin, 1994, som han var formand for i de første ni år.

Jørgen Lange Thomsen har omfattende undervisningserfaring fra mange lande og har i særlig grad formidlet sin viden ved foredrag og i bøger, herunder »En retsmediciner fortæller« og »Døden har jo en årsag«. Den seneste, »Om døden«, er udgivet på FADLs forlag, desuden er han redaktør af lærebogen for lægestuderende, der anvendes i både Danmark og Sverige, nu udkommet i 3. udgave.

Han har i sin forskning gjort flere betydningsfulde opdagelser. For eksempel har han i sin doktordisputats beskrevet sin opdagelse af, at alkoholikere kan dø, hvis de holder pludseligt op med at drikke, idet fedtomsætningen overbelaster stofskiftet med dannelse af giftige stofskifteprodukter til følge.

Når det gælder Lange Thomsens egen bortgang, er han ikke i tvivl om, hvordan den skal være:

»Jeg falder død om og tager mig til brystet i et voldsomt raserianfald. Det skal være en flot død, hvor jeg går ud af livet i kamp. Så må jeg jo finde mig i, at døden til sidst har vundet over mig,« har han tidligere fortalt i et interview i Berlingske.

Han er gift med læge Susanne Ursula Thomsen og har ni børn.