Day-o, daaayyyy-o

Harry Belafonte gav verden den caraibiske musik, men han flyttede mere med sit politiske engagement på venstrefløjen.

28NAVHARRY-BELAFONTE-092609.jpg
Harry Belafonte har gjort en stor karriere både som sanger og skuespiller. Foto: Joerg Carstensen/EPA
Læs mere
Fold sammen

Harry Belafonte er muligvis allermest kendt for sin »Banana Boat Song«, men han er meget mere end en sørgmunter calypsosanger, han er også sangskriver, skuespiller og politisk aktivist. Nu bliver han 90.

I et par generationer var han den mest populære farvede amerikanske popsanger, og han blev hædret med titlen »King of Calypso« for sit talent for at udbrede den caraibiske musikstil til et internationalt publikum i 1950erne og 60erne.

Han fik sit gennembrud i 1956 med albummet »Calypso« og for første gang solgte en LP med samme sanger i alle numre mere end en million eksemplarer. Det er også herfra »Banana Boat Song« med det legendariske »day-O«-omkvæd stammer. Men Harry Belafonte har også indspillet andre genrer: blues, folk, gospel, musical-sange og amerikanske standardsange. Og sidst i 1950erne havde han flere store filmroller.

Belafontes politiske engagement var inspireret af sangeren og kommunisten Paul Robeson, ham der sang »Old Man River« i filmen »Show Boat«. Robeson var ikke alene imod racefordomme i USA, men også imod de vestlige kolonimagters interesser i Afrika. Belafontes succeser fritog ham ikke for at blive udsat for racediskrimination eller for kritik af hans kommunistiske sympatier. I 1960 støttede han Demokraternes præsidentkandidat John F. Kennedy.

Belafonte begyndte som natklubsanger i New York for at tjene til sin undervisning i skuespil.

Han var gift første gang 1948-1957 og anden gang i 1957 med Julie Robinson. Parret fik to børn, David og Gina Belafonte. David Belafonte er tidligere model og skuespiller, der i øvrigt i 2009 blev gift med den danske model og sanger, Malena Mathiesen, som blev nummer 2 i »Vild med Dans« i 2009.

Det er uklart, hvornår Harry Belafonte blev skilt fra Julie Robinson, men i april giftede han sig for tredje gang med fotografen Pamela Frank.

Harry Belafonte var tidligt tilhænger af bevægelsen for farvede amerikaneres frihedsrettigheder i 1950erne og 1960erne, og han var en af Martin Luther Kings fortrolige. Engagementet er fortsat hele vejen gennem hans karriere, hvor han har advokeret for diverse humanistiske mærkesager som anti-apartheit-bevægelsen både i Afrika og USA. I nyere tid har han givet højlydt udtryk for sin utilfredshed med dele af George W. Bushs politik, men også med Barack Obamas.

Harry Belafonte har som kunstner modtaget tre Grammy-priser, herunder en Æres-Grammy for sit musikalske livsværk, en Emmy og en Tony for sit skuespil. Og for sine humanistiske og politiske bidrag endnu flere hæderspriser.